Les sis festes majors que no us podeu deixar perdre aquesta setmana

  • Us proposem sis festes per a gaudir aquesta setmana del 22 al 29 de juliol arreu del país

VilaWeb
Laura Escartí
21.07.2024 - 21:55
Actualització: 21.07.2024 - 22:14

L’estiu és un dels moments de l’any que moltes viles i ciutats trien per celebrar la festa major. Arriba la calor i molta gent té vacances. Música, tradicions, correfocs, cavalcades, omplen els carrers d’alegria aquests mesos d’estiu. Hem fet un repàs de cap a peus del país per a aplegar-ne les festes que se celebren aquesta setmana, que va del 22 al 29 de juliol, i us en proposem sis perquè hi aneu a xalar si sou a prop.

Festa Major de Santa Cristina a Lloret de Mar (Selva)

El dia 24 de juliol se celebra a Lloret de Mar la festa major en honor de la patrona, Santa Cristina. Un dels esdeveniments més significatius d’aquesta festivitat és la regata S’Amorra Amorra. Segons els historiadors, a final del segle XIX ja hi ha constància de regates de llaguts de pesca des de Lloret de Mar fins a Santa Cristina. Actualment, nou embarcacions vinculades a entitats del municipi fan una processó marítima cap a la platja de Santa Cristina. Quan a mitjan camí es veu l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, s’aturen totes les embarcacions i tots els vogadors aixequen els rems en senyal de respecte mentre sona la Salve Marinera.

Un altre dels actes destacats és el tradicional Ball de Plaça, també conegut com a Dansa de les Almorratxes. Cada 24 i 26 de juliol quatre parelles ballen vestides elegantment a la plaça de la Vila. Les noies són les obreres de Santa Cristina, elegides anualment, i trien el seu ballador. Recordant una antiga història entre un àrab i una cristiana, les noies llancen a terra una almorratxa. La llegenda diu que si es trenca, la noia es casarà l’any vinent.

L’acte s’acaba amb el Toquen a Córrer, una mena de cursa dansada coneguda en moltes poblacions costaneres del nord del Principat. La gent de totes les edats es barreja, s’agafa i es posa a córrer amb una música molt alegre i animada, mentre salten amb eufòria.

Moros i cristians a la Vila Joiosa (Marina Baixa)

Del 24 al 31 de juliol, la Vila Joiosa celebrarà les festes de moros i cristians. Durant vuit dies, aquest municipi de la Marina Baixa fa una mirada al passat i recrea una batalla de l’any 1538, quan els pirates van atacar la ciutat. Entre totes les festes de moros i cristians, les de la Vila Joiosa es caracteritzen per la batalla naval que s’escenifica a la mar.

A primera hora del matí del dia 28, mentre esperen que arribin els vaixells barbarescs, el públic i els cristians preparen la defensa a la sorra. Quan es troben, es fa el desembarcament i comença la batalla pel castell, que durarà tot el dia. Les festes se celebren en honor de Santa Marta i són de les més antigues del municipi, amb més de 250 anys d’història. A més, tenen el reconeixement de festa d’Interès Turístic Internacional.

Les Santes de Mataró (Maresme)

A Mataró (Maresme), el juliol va lligat a festa major. Durant cinc dies, del 25 al 29 de juliol, la ciutat es vesteix de festa amb el foc, la música i les comparses de protagonistes. La programació inclou més d’un centenar d’activitats, com ara la Nit Boja, el dia 25, i les matinades, que com en molts altres pobles són el mateix dia de la festa major i serveixen per a anunciar a tothom que és el dia de les Santes, el dia 27.

També es destaquen el desvetllament bellugós i l’Anem a Tancar, l’última cercavila de les comparses. Les Santes se celebren pels volts del 27 de juliol, d’ençà de la primera meitat del segle XIX, en honor de les patrones de la ciutat: Santa Juliana i Santa Semproniana. D’ençà del 2010 tenen el reconeixement de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Festes del Fadrí de Callosa d’en Sarrià (Marina Baixa)

Les Festes del Fadrí de Callosa d’en Sarrià, que se celebren del 26 al 28 de juliol, també són conegudes per Danses de Sant Jaume. Són les danses amb més tradició viva de tot el País Valencià, perquè són les úniques plenament participatives i profanes. Són un ball típic de les comarques valencianes amb tocs de jota, i com que tothom se sap els passos de ball, la gent surt a dansar a la plaça una vegada han acabat els balladors.

Festes de Sant Jaume al Castell (Menorca)

Aquesta setmana els cavalls esdevenen els protagonistes al Castell (Menorca) amb motiu de les festes de Sant Jaume. El dia 24 es farà el primer toc de fabiol a la porta de l’ajuntament i el pregoner municipal anunciarà pels carrers del poble el començament de les festes. Es farà una cercavila i el replec de la colcada. El dia 25, el dia de la festa de Sant Jaume, el replec de la colcada començarà de bon matí amb cinquanta-nou caixers. Especial protagonisme tenen també la música i els nans i gegants, que amenitzen les jornades festives.

Festa Major de Sant Julià de Lòria (Andorra)

La Festa Major de Sant Julià de Lòria (Andorra) se celebra el darrer cap de setmana del mes de juliol. Hi ha diversitat d’activitats, però en destaquen les danses: la Passa (un ball de ritu de pas cap al matrimoni), el ball Cerdà (la dansa dels solters) i el ball de la Marratxa (símbol dels pariatges, el més solemne).

Tot i que habitualment les festes majors coincideixen amb la diada del sant de la parròquia del municipi, en aquest cas no és així, perquè la diada de Sant Julià i Sant Germà és el 7 de gener. Probablement es va canviar la celebració de la festa major a l’estiu per garantir més assistència de públic.

Del 26 al 30 de juliol hi haurà activitats amb motiu de la festa. En la programació, es destaquen els concerts dels Amics de les Arts, Figa Flawas i Coco el dia 29.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 22.07.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor