La festa major de Gràcia i cinc festes més que no us podeu deixar perdre aquest 15 d’agost

  • Us proposem sis festes majors que se celebren aquesta setmana, del 12 al 18 d'agost, de cap a cap del país

VilaWeb

Redacció

13.08.2024 - 21:40
Actualització: 14.08.2024 - 07:59

L’estiu és un dels moments de l’any que moltes viles i ciutats trien per celebrar les festes majors. Arriba la calor i molta gent té vacances. Música, tradicions, correfocs i cercaviles omplen els carrers d’alegria aquests mesos d’estiu. Hem fet un repàs de cap a cap del país per aplegar les festes que se celebren aquesta setmana, que va del 12 al 18 d’agost, i us en proposem sis perquè hi aneu a xalar si hi sou a prop.

Festes de Bétera (Camp de Túria)

La festa major de Bétera se celebra del 12 al 22 d’agost. El símbol de la festa són les alfàbegues espectaculars que es conreen expressament per a la festa i que, alguns anys, han arribat a fer més de tres metres d’alçària. L’acte central és el 15 d’agost, en honor de la Mare de Déu, quan les setze plantes són portades pels carrers del poble fins arribar a l’església, com una ofrena. Els participants de la cercavila van vestits amb camises florejades molt vistoses i els majorals, els festers, llancen quilos i quilos de confeti.

De fa dècades, Bétera s’ha distingit per la capacitat única de fer créixer les alfàbegues a unes mides extraordinàries. En una tradició començada per Manolo el Morquero als anys cinquanta, i continuada avui per Ramon Asensi, les alfàbegues competeixen cada any per superar un rècord propi. L’any 2022, dues alfàbegues van aconseguir un nou rècord: van fer 3,24 metres.

La jornada acaba amb unes espectaculars cordà i coetà que omplen el poble de foc. Continuant amb la tradició coetera, el 17 d’agost es fa la cordà del gos, per Sant Roc. Entre els actes que es fan durant els deu dies de festa, hi ha concerts, orquestres, paelles, danses, cants d’albades, disfresses i molt més. Enguany, hi destaca el concert de la Fúmiga, el dia 19.

El Misteri d’Elx (Baix Vinalopó)

El Misteri d’Elx és una representació religiosa que escenifica la mort, l’assumpció i la coronació de la Mare de Déu i que se celebra a l’església de Santa Maria d’Elx, d’ençà de final del segle XV. L’obra es divideix en dos actes i s’escenifica cada 14 i 15 d’agost. És l’única mostra de teatre medieval que encara es representa a l’interior d’una església i, per això, fou reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El moment més espectacular de la festa és la mitjanit, quan s’apaga l’enllumenat públic i a la Basílica de Santa Maria es llança un castell de focs amb milers de coets que és capaç d’il·luminar durant uns segons gran part de la ciutat. Després, la festa prossegueix amb el costum de menjar síndria i amb una guerra de carretons a la Glorieta.

Festa Major de la Vila de Gràcia (Barcelona)

Durant el mes d’agost, a Barcelona s’hi fan unes quantes festes majors. La festa major de Gràcia, que es fa del 15 al 21 d’agost, és una de les més reconegudes i visitades. L’activitat més coneguda són els espectaculars carrers guarnits. A més, la Vila de Gràcia té una cultura popular molt rica, amb gegants, colles de diables i bèsties de foc. També s’han programat actes i concerts en places i carrers del barri.

Festes de la Mare de Déu d’Agost a Sineu (Pla de Mallorca)

Les festes d’agost de Sineu se celebren del 2 al 17 d’agost. El dia 15, dia de la Mare de Déu, hi ha la cercavila amb els xeremiers, i les corregudes del Cós, unes curses amb mules, cavalls, carros i més animals. Es fan per categories, i el guanyador s’emporta unes “joies” com a obsequi. Són regals senzills, com ara un barret o una fruita, penjats d’una canya verda. Aquesta canya es posa a l’entrada de la casa del guanyador perquè tothom la vegi. Un altre dels trets característics de la festa són els balls populars.

Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar (Maresme)

També anomenada la festa major petita, la localitat d’Arenys de Mar celebra el vot de vila en honor de Sant Roc, que a mitjan segle XVI va alliberar el poble de la pesta. El 16 d’agost, la festa reprodueix l’acte de benedicció que el sant va fer a la vila i la protagonitzen els macips i les macipes nois i noies de la vila– vestits amb camisa blanca, faixa vermella, espardenyes i picarols a les cames. A la mà, hi duen l’almorratxa, un recipient de vidre amb què ruixen la gent amb aigua de colònia al crit de “Sant Roc gloriós!”. Els joves s’organitzen en diferents colles per fer el recorregut per tot el poble i van acompanyats de la melodia del tamborí i el flabiol. La festa té el reconeixement de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

A més, el 14 d’agost es fa la Nocturna, una cercavila de gegants molt especial que es fa a la nit. La representació de la Pesta també s’ha convertit en una tradició de cada 15 d’agost.

Festes de Sant Magí de Tarragona (Tarragonès)

Les festes de Sant Magí són unes de les més importants de Tarragona, després de Santa Tecla. Se celebren del 9 al 19 d’agost i tenen l’aigua com a protagonista. La llegenda del patró de la ciutat diu que va portar miraculosament l’aigua als vilatans i, en honor seu, d’ençà de final del segle XIX es fan centenars d’activitats en què l’objectiu és remullar-se. Un dels actes més importants és l’arribada de l’aigua a la ciutat amb carros i cavalls de Sant Magí de la Brufaganya. També en destaquen la Remullada, en què els assistents són ruixats amb aigua i que, per segon any consecutiu, serà substituïda per un espectacle de llums a causa de la sequera. També hi ha les exhibicions castelleres de les colles tarragonines.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor