10.11.2022 - 02:00
Avui arrenca la 41a Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners, organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia. La celebració començarà les 21.00 amb la processó dels membres de la confraria. Amb torxes i en silenci absolut, s’adreçaran a casa de la guanyadora del concurs a la millor ratafia de l’any passat, que lliurarà el penó i el llibre de la litúrgia.
D’avui fins diumenge la ciutat acollirà més d’una cinquantena d’activitats, amb música, productes artesans i exposicions. Un dels actes més destacats és una exposició de fotografia sobre la ratafia, un recorregut amb imatges per la història d’aquesta beguda alcohòlica típica de Santa Coloma.
A més, es presentarà la novel·la Quaranta llunes i quaranta sols, de Josep Solà, una obra que parla d’una colla de masoveres elaboradores de ratafia que acaben organitzant un concurs per a determinar qui la fa més bona.
La festa d’enguany coincideix amb els vint-i-cinc anys de la creació de la Ratafia Clàssica de la Col·lecció 1842. La fórmula original de Francesc Rosquellas s’ha convertit en un dels productes més reconeguts i venuts de la ciutat. Per celebrar-ho, se n’ha elaborat una edició limitada, de només cinc-centes ampolles, amb ratafia envellida amb fusta de castanyer.
Tanmateix, l’acte predilecte de la festa és el concurs de la millor ratafia casolana, que es farà demà, divendres. Dels més de dos-cents concursants de tot el món que s’hi han presentat, en sortirà un guanyador que aconseguirà la garrafa d’or i un viatge per a dues persones. També es premiarà la millor ratafia local, que obtindrà una reproducció limitada durant el Mercat de les Herbes de la Ratafia de l’any 2023.