23.01.2020 - 17:00
|
Actualització: 23.01.2020 - 17:50
Si hi ha un indret on la carxofa és ben arrelada és Benicarló. El cultiu d’aquest producte és un eix bàsic sociocultural del municipi. Tant és així, que a l’escut del poble apareix representada una planta de carxofa. És per això que quan arriba el temps de collir-les, Benicarló fa festa grossa, i durant el mes de gener hi dedica un reguitzell d’activitats de tota mena: des de torneigs d’escacs i pàdel fins a tallers de dibuix o concerts. Però, com no pot ser d’una altra manera, les activitats més aclamades de la Festa de la Carxofa són la torrada popular, la Fira de Productes Gastronòmics i de Proximitat i les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa, que es fan aquest cap de setmana.
Divendres arriba el cinquè festival Art&Xoc, una proposta que marida la música i les carxofes adreçada a tota mena de públic però amb un punt en comú: els ritmes d’arrel afroamericana i afrocaribenya com el reggae, l’ska i el hip hop. Hi haurà gastroteques amb productes relacionats amb la carxofa, tallers i música per als més menuts i, a partir de les onze de la nit, concert a càrrec de Soweto, Rigodonians, Black Fang i un discjòquei.
Qui vulgui gaudir simplement de la gastronomia, a dos quarts de nou del vespre del mateix divendres es farà el Sopar de Gala de la Carxofa, en què s’homenatjarà una persona destacada del món de l’agricultura i es lliurarà el distintiu Carxofa d’Or.
Podeu consultar
Dissabte és el dia gros. Comença la fira de productes gastronòmics, que ocuparà l’avinguda de Joan Carles I i el carrer de Sant Joan. A partir de les deu del matí es faran tota mena d’activitats, des d’un taller de balls tradicionals valencians fins a una visita teatralitzada al Poblat Ibèric del Puit de la Nau. També es podrà fer la ruta de la Carxofa de Benicarló, que descobrirà els conreus dels voltants del municipi. A més, a dos quarts de dotze a l’avinguda de Joan Carles Primer aterrarà el festival Sonora amb el concert d’Òscar Britz i Vera Green.
El moment més esperat de la festa és la torrada popular de carxofes, que es farà dissabte a les set del vespre a la plaça de la Constitució. Es preveu que s’hi torraran uns tres mil quilos de carxofes. Per acabar la festa, a les onze de la nit, es farà el ball popular amb l’orquestra Àgora, a la mateixa plaça.
Diumenge hi haurà la tradicional Demostració Gastronòmica de la Carxofa de Benicarló, en què hi participaran els establiments de la ciutat. A més, també començaran les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa de Benicarló, que s’allargaran fins al primer de març i on participaran diversos restaurants de la ciutat, que ofereixen un menú singular amb la carxofa com a element principal.
La carxofa de Benicarló
D’ençà de 1998, les carxofes de Benicarló tenen Denominació d’Origen Protegida, però el conreu d’aquest aliment ve d’antic. Hom creu que es va començar a conrear al segle XIII, però no va ser fins als anys quaranta del segle XX que no es va començar a produir la carxofa que coneixem avui en dia.
Pel clima de la zona, la carxofa de Benicarló té unes característiques morfològiques que li aporten qualitat: el cos més compacte i el fruit més apinyat. A més, per a reconèixer-les, les carxofes de Benicarló tenen un clotet al centre que les distingeix d’altres tipus.
Us oferim un recull de receptes amb carxofa:
—Carxofes amb ous escalfats i pernil
—Carxofes farcides
—Carxofes confitades
—Carxofes de Benicarló amb gavardina
—Cors de carxofa farcits de ‘steak’ tàrtar
—Pèsols i carxofes estofats amb botifarra negra
—Rap amb carxofes, tomàquets i gambes
—Calamars i carxofes arrebossades