24.01.2019 - 17:00
|
Actualització: 25.01.2019 - 07:37
Entre totes les varietats de carxofa que hi ha al país, la de Benicarló és una de les més preuades. Per això en aquesta població del Baix Maestrat hi dediquen la Festa de la Carxofa, que abasta gairebé tota la temporada: del gener al març. Entre els actes, s’hi destaquen tot d’activitats gastronòmiques per a potenciar tots els vessants que ofereix aquesta hortalissa: pintxos amb carxofa, tallers de cuina, unes jornades en què participen tot de restaurants de la ciutat, excursions als camps de conreu, col·loquis sobre les propietats que té…
Aquest cap de setmana es fan alguns dels actes centrals de la festa. N’és un la fira de productes gastronòmics de proximitat que es farà dissabte; a més de carxofes, s’hi podran comprar i tastar més menjars de la terra. I al vespre es farà un dels actes més concorreguts de la festa: la gran torrada de carxofes. Ben amanides amb un raig d’oli, es couran a la graella centenars de carxofes autòctones. Tot seguit, la festa es clourà amb un ball.
Diumenge, els restaurants que participen en les jornades gastronòmiques presentaran a la plaça de la Constitució les creacions més innovadores en la Demostració Gastronòmica de la Carxofa de Benicarló. Serà un acte obert a tothom i s’hi podran degustar tot de plats que tenen la carxofa d’element principal. La programació es completa amb tallers de dansa, concerts de música folk, esdeveniments esportius i activitats per a la mainada.
D’ençà del 1998, les carxofes de Benicarló tenen Denominació d’Origen Protegida, un reconeixement a un cultiu que hom creu que es va començar a conrear al segle XIII, però que no es va començar a produir a gran escala fins ara fa setanta anys. Benicarló no és pas l’única població que celebra una festa gastronòmica dedicada a la carxofa; s’hi afegeixen també, per exemple, Cambrils i el Prat del Llobregat, que durant el mes de març i abril fan fires dedicades a promoure’n el consum.