24.01.2019 - 17:00
|
Actualització: 25.01.2019 - 07:27
Tot i que del mes de novembre ençà ja es poden menjar calçots, és entre el gener i el febrer quan se n’intensifica el consum. Per això, al cor de la temporada, diumenge es fa a Valls la Festa de la Calçotada. Aquesta jornada a la capital del calçot va destinada a difondre les propietats gastronòmiques i les tradicions entorn d’aquesta menja. Durant tot el dia se succeeixen demostracions per a aprendre com coure calçots a l’estil tradicional, degustacions i mostres de cultura popular, com ara cercaviles de danses i d’imatgeria festiva.
En el programa de la festa hi ha diversos concursos –de cultivadors de calçots, d’elaborar salsa…– però el més popular, per l’espectacularitat, és el de menjar calçots, en què participa gent de tot arreu. El guanyador de l’any passat va engolir més de cinc quilos de calçots, amb més de 300 unitats ben sucades en salsa.
Per a qui vulgui tastar calçots amb calma i moderació, a la plaça de la Zeta s’hi fa una degustació popular. És un menú format per calçots, salsa i una llesca de pa per a acompanyar. Tot plegat regat amb vi de la zona i, per postres, una taronja.
Amb aquesta festa s’estrena la temporada del calçot, que es pot menjar fins al mes d’abril. Aquests dies diversos restaurants del poble i de tota la comarca ofereixen menús especials de la calçotada. Perquè una calçotada completa, tal com mana la tradició, és formada per moltes més menges, a part dels calçots i la salsa: se solen aprofitar les brases per a coure-hi carn, llonganissa i carxofes. A més perquè la calçotada sigui ben autèntica, la dita diu que s’ha de fer a Valls o al voltant: ‘Ha de tenir com a teló de fons la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.’