El Feslloc fa divuit anys resistint a les dificultats

  • El festival serà els dies 11, 12 i 13 de juliol

VilaWeb

Text

Laura Escartí

07.07.2024 - 21:40
Actualització: 08.07.2024 - 18:16

Ja queda poc per a una de les cites més esperades de l’estiu. Per a molts, el Feslloc és un espai de trobada, de celebració del final de curs o del començament de les vacances. És un espai per a compartir amb amics, i també amb la família, i gaudir de la música en llengua pròpia. Enguany,  tot i les dificultats, el Feslloc compleix la seua majoria d’edat, divuit anys.

El festival l’organitza l’associació Feslloc, integrada a parts iguals per l’Ajuntament de Benlloc (Plana Alta) i Escola Valenciana. Alexandra Usó, presidenta de l’entitat, explica a VilaWeb que “tot i les dificultats que significa econòmicament organitzar aquests concerts, hem decidit tirar endavant”. El canvi de govern, amb la tornada de la dreta i l’entrada de l’extrema dreta, va deixar sense subvencions moltes entitats i col·lectius que treballen per la llengua i la cultura del país. És el cas d’Escola Valenciana, que en aquests moments no té cap subvenció directa. 

Així, Usó assenyala que el festival no deixa guanys econòmics, i que està molt subjecte a la venda d’entrades i les barres del festival. A més, molta de la gent que organitza activitats i que en forma part de l’engranatge, ho fa de manera voluntària i per activisme. “Són dificultats que a la llarga poden fer que ens plantegem si podem assumir les pèrdues. La nostra idea és continuar mantenint-lo tots els anys que puguem. Quan començàrem ja vam tenir períodes administratius que ens van presentar moltíssimes dificultats. Vull dir, que tot no han sigut anys de bonança, però, tot i això, hem fet divuit anys. Per tant, això ens encoratja a continuar pensant que el Feslloc té molt de futur”, diu. 

A més dels problemes econòmics, enguany hi ha hagut un altre entrebanc. En les mateixes dates hi ha programat un macrofestival a Gandia (Safor), el Pirata Beach Fest, amb un gran reclam per al públic valencià: l’últim concert de Zoo. Al llarg de la seua història, el Feslloc sempre ha triat el segon cap de setmana de juliol per a la seua celebració. I han decidit de mantenir aquesta data. “Si alguna cosa té el Feslloc entre les seues peculiaritats és la fidelitat del públic i la complicitat dels artistes”, diu Usó, que tot i els hàndicaps assegura que tenen bones expectatives. 

“És un espai de convivència molt important. Hi ha molt bon ambient, es veu un tarannà, una manera de compartir emocions de gent que s’estima la llengua, el territori i la música en valencià. Per tant, és com una espècie de selecció natural. La gent que som allà i que hem triat anar al Feslloc ja partim de tenir moltíssimes coses en comú. Són molts ingredients per a dir-te que és una cita potent al País Valencià”, conclou. 

La programació del Feslloc

El Feslloc no és un festival només de música i festa, sinó que la programació és plena d’activitats esportives, culturals i per a tots els públics. A més, l’acampada és situada en una pinada, al costat de les instal·lacions esportives municipals, on hi ha la piscina i el recinte dels concerts. Tot suma per a passar un cap de setmana reivindicatiu i festiu. L’acció comença el dijous 11 de juliol amb el tradicional correbars pels carrers del poble, amb l’acompanyament d’una xaranga. Eixa mateixa nit, actuaran Lespurna, Ones, Buhos, la Fulla, Vaire, Sa Pena i Dj Xibeka. 

El divendres 12 ja comença el gruix de la programació, amb el campionat de bàsquet i activitats a la pinada. Hi haurà un taller d’estampació de samarretes, una xerrada sobre la nova llei d’educació que arracona la llengua, i les actuacions per a tots els públics de Bèrnia i Aina Koda. A la vesprada, hi haurà una activitat d’animació a la lectura a la pinada i l’enregistrament de dos capítols del pòdcast Xusma Deluxe a l’auditori de Benlloc, amb Aina Monferrer i artistes del cartell. Ja a la nit, a l’escenari Ovidi, hi haurà les actuacions de Sandra Monfort, Maio, Xavi Sarrià, Figa Flawas, Colomet, Dj Xúquer i Dj Trapella. 

Els tornejos esportius continuaran el dissabte 13 al matí, amb el campionat de futbol sala i el de frontó a mà. A la pinada hi haurà una xerrada sobre l’anomenada llei de “concòrdia”, que elimina la de memòria democràtica, i la presentació del llibre Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble, de Pau Alabajos, amb motiu del centenari del poeta. A la vesprada, els més menuts ompliran la pinada per a ballar amb els Ramonets. A l’auditori es projectarà el documental La mestra, sobre Marifé Arroyo, i el capítol pilot de la sèrie documental Obrint Camins. El festival conclourà amb els concerts de Pep Gimeno Botifarra, Pep de la Tona, En Tol Sarmiento, Julieta, Fades, Palmer, Karlos-K Dj i PD Comboi. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor