06.06.2017 - 17:45
“El que ha succeït al País Valencià en els últims 20 anys té una estructura mafiosa”
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
L’escriptor valencià Ferran Torrent passa “de la indignació” de la seva anterior novel·la ‘Un dinar un dia qualsevol’ al cinisme en la nova història ‘Individus com nosaltres’ (Columna), ha explicat l’autor en roda de premsa aquest dimarts.
La novel·la comença el 2015 i falta poc perquè el panorama polític valencià canviï el que no ho ha fet en dècades; en aquest escenari, el periodista Marc Sendra prepara una novel·la sobre un atracament històric en ple centre de la ciutat: “Els vaig recuperant i vaig dient adéu”.
Amb una gran importància dels diàlegs –que li confereixen un to més àgil–, en la novel·la on conflueixen tots els protagonistes de les seves novel·les anteriors, cosa que atribueix al fet que d’una manera inconscient s’està acomiadant de l’ofici.
ATRACAMENT DURANT UNA MASCLETÀ
La història se situa l’any 1983 i pren com a base un succés real: un atracament de 5 milions de pessetes que va transcórrer durant els deu minuts en els quals es va perllongar una mascletà, i que com tradicionalment fa saltar totes les alarmes no va aixecar cap sospita, ha relatat.
“És una novel·la d’outsiders, per als qui les lleis i la justícia no sempre coincideixen”, ha relatat Torrent, que, no obstant això, ha diferenciat entre les idees de l’autor de la novel·la –ell– i del seu protagonista –Marc Sendra–.
L’escriptor ha lamentat que acostumen a veure’s casos de corrupció molt lleus i nimis, com robar una bicicleta, que impliquen, per exemple, un any de presó, “i després hi ha casos espectaculars i de corrupció brutal i estan tots fos”.
Basat en una València corrupta, l’escriptor ha assegurat que compta amb tres informadors de diferents capes de la societat valenciana, amb els quals acostuma a menjar entre novel·la i novel·la: “No m’interessen els casos concrets, sinó per què estan passant aquestes coses”.
“Hi ha gent que pot explicar per què es produeix i per què es continuarà produint, i de quina manera s’ha produït”, ha dit Torrent sobre la corrupció, que no obstant això no ha recorregut a informants en aquesta ocasió, sinó que s’ha centrat més en el paisatge postcrisi, amb molts immigrants sense papers i gent que ha de cercar-se la vida.
Al seu judici “el que ha succeït al País Valencià en els últims 20 anys té una estructura mafiosa”; de manera que ha realitzat una mirada a la societat que l’envolta, amb diversos nivells de funcionament.
“Molta gent ha quedat expulsada del sistema: petits empresaris i autònoms han de buscar-se la vida”, ha explicat Torrent, que ha destacat la solitud que molts sofreixen a les grans ciutats.
De fet, ha assegurat que si fos immigrant no s’aniria a viure a una ciutat: “Allí no ets ningú, ningú et coneix, almenys en un poble et coneixen, et posen cara”.
Ha lamentat que la Comunitat Valenciana, abans de la crisi era un espectacle de pocavergonyes: “Totes les marisqueries, cases de putes i notaris n’estaven plens. Eren els tres pilars de l’economia”, ha agregat Torrent.