24.07.2015 - 15:50
|
Actualització: 24.07.2015 - 20:37
Aquest matí el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet públic el nom del nou director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Serà Ferran Barenblit (Buenos Aires, 1968), conegut en l’àmbit de l’art català perquè va ser el director del Centre d’Art Santa Mònica del 2002 al 2008. Abans havia estat comissari de l’Espai 13 de la Fundació Miró. En les primeres declaracions, Barenblit ha dit sobre el seu projecte del MACBA: ‘No he arribat per trencar res, sinó per transformar el museu. El MACBA té un ADN propi i la voluntat és fer-li fer una volta més per fer-lo créixer. Hem de pensar que aquest museu ja té vint anys, els celebrarem aquest novembre, i en aquest temps ha canviat molt el món, el país i la ciutat, també gràcies al MACBA.’
Ha assegurat que el museu ha de continuar complint la funció de servei públic, amb esperit crític i tenint en compte la diversitat, per construir un relat de present i de futur, sense voluntat hegemònica, per enfortir els individus. Segons Barenblit, ‘la ciutat viu un moment de transformació, amb molts desafiaments, que el museu ha d’acompanyar’. I ha definit el MACBA com ‘un laboratori de transformació a tots nivells’.
El nou director s’imagina no pas com un arquitecte, sinó com un urbanista que té l’encàrrec d’articular una trama sòlida i coherent, però prou oberta per a incloure propostes que potser no encaixen del tot, també, per no oferir discursos previsibles. Barenblit creu que el MACBA ha de remirar-se. I entre els grans temes que abordarà hi ha: la relació entre les arts visuals i la cultura popular; què passa amb els nostres cossos, la identitat; àmbits geogràfics, enfortir l’àmbit de la Mediterrània… Per una altra banda, la col·lecció continuarà essent un objecte de recerca.
Segons Ferran Barenblit, la internacionalització del museu és el resultat d’un treball d’excel·lència i intensitat. I ha posat l’educació i els programes públics al mateix nivell que el programa d’exposicions. Concep l’educació dins el museu com un element central, no pas com una eina instrumental, sinó emancipadora, per a construir individus crítics.
També ha deixat anar alguna frase altisonant: ‘El museu és el temple de la intel·ligència, que no és asèptica.’ I seguidament ha recordat que ha de posar en risc el visitant, li ha de donar allò que no s’espera. En aquest sentit, prioritzarà els elements més afectius i no tan efectius. ‘És des de l’afecte que es vol vincular el museu amb la gent.’
En la conferència de premsa, presidida pel conseller Ferran Mascarell, també hi ha participat la comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda; la representant de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes; i la representant del Ministeri de Cultura espanyol, Isabel Quintana, membres del Consell General del Consorci del MACBA. Ells han nomenat Ferran Barenblit nou director a proposta d’un comitè d’experts que l’ha triat a partir d’un concurs internacional. El comitè d’experts era format per: Chris Dercon (membre del comitè assessor del MACBA), Alfred Pacquement (ex-director del Centre Pompidou), Pepe Serra (director del MNAC), Ignasi Aballí (artista), Emilio Álvarez (galerista), Xavier Antich (professor de filosofia), Jordi Sellas (representant del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), Rosa Mach (representant de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona) i Pedro de Esteban (representant de la Fundació MACBA).
Quan han preguntat al conseller Mascarell què havia extret de la crisi del MACBA i si calia fer autocrítica, s’ha limitat a dir que, d’això, a la reunió no n’havien pas parlat. I Berta Sureda ha comentat que calia preservar la llibertat d’expressió i que els directors treballessin amb la màxima llibertat.