Ferran Adrià sintetitza el “procés evolutiu” dels últims anys d’elBulli en set volums

  • Enigma "farà reflexionar molt sobre l'espai on es viu una experiència gastronòmica"

VilaWeb

Redacció

06.11.2016 - 13:59
Actualització: 07.11.2016 - 00:21

Enigma “farà reflexionar molt sobre l’espai on es viu una experiència gastronòmica”

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El procés creatiu del xef Ferran Adrià en els últims set anys del restaurant elBulli protagonitza l’obra ‘elBulli 2005-2011’ (Phaidón), llibre de Ferran i Albert Adrià i el mort Juli Soler –al qual està dedicat– que estudia en profunditat l’evolució de la cuina del xef en set volums i gairebé 3.000 pàgines, com a colofó al gran ‘Catàleg General d’elBulli’.

“Qualsevol estudiant de qualsevol disciplina que vulgui estudiar elBulli té les eines necessàries”, ha celebrat Adrià en una entrevista d’Europa Press, on ha reivindicat, tot i això, que es tracta d’una anàlisi evolutiu, no creatiu, perquè malgrat que el 90% són creacions seves, hi ha altres que són reinterpretacions de tècniques anteriors.

Aquest projecte, que surt a la venda divendres que ve 11 de novembre, és l’última entrega del “catàleg definitiu”, el ‘Catàleg General d’elBulli 1983-2011’, macro-obra que en total suma 7.000 pàgines i 1.846 plats creats des de 1983 fins al tancament del restaurant el juliol de 2011.

ÚLTIMS SET ANYS EN SET VOLUMS

Concretament, l’obra final que ara es publica –els últims set anys del restaurant ‘elBulli 2005-2011’– es reflecteixen en aquesta entrega amb més de 750 receptes creades en aquest període, disponibles per primera vegada en espanyol, de manera que l’obra constitueix “l’únic lloc d’accés per a aquestes receptes exclusives”.

Els volums de l’1 al 6 contenen fotografies i receptes de tots els plats elaborats per a cada any (2005-2011), incloent instruccions detallades per crear cada component, notes sobre ingredients difícils de trobar, noves tècniques, acabats i presentació.

El setè volum presenta una anàlisi evolutiu del restaurant que delinea el procés creatiu de Ferran Adrià i permet als lectors consultar receptes per temporada, tècnica i tecnologia.

El resultat és un catàleg general on hi ha tot el treball d’elBulli: tot el que va significar i el que significa, ha dit Adrià, que ha defensat la necessitat de conèixer els orígens i datació de les receptes per poder-les estudiar i reinventar: “Si no tens les receptes datades no es pot fer una anàlisi evolutiu i crear un model a partir d’això”.

“Tot el món parla de la creativitat però no hi ha un ordre, com sí hi ha en el món de l’art”, ha dit Adrià, que considera que els que s’hi dediquen a la gastronomia han de tenir la possibilitat de consultar i entendre els primers passos d’aquesta cuina creativa.

Segons la seva opinió, és un catàleg que raona sobre “què ha passat” els últims anys, i que amb aquest es pot estudiar la creativitat culinària en les escoles de formació gastronòmica, ja que es tracta d’una espècie d’arxiu datat.

El macrocatàleg ha començat a gestar-se en 2002 amb la vocació de “catalogar tots els plats”, el que va obligar a elBulli a analitzar-se des dels seus inicis, en 1987, uns anys que es van agrupar en quatre lliuraments: ‘elBulli 1983-1993’, ‘elBulli 1994-1997’, ‘elBulli 1998-2002’, i ‘elBulli 2003-2004’, com predecessores de l’actual, ‘elBulli 2005-2011’.

PROJECTES ADRIÀ

Més enllà d’aquest projecte editorial, Adrià assessora a la família Lavazza per a un projecte a Milà (Itàlia): “Estem treballant conjuntament de manera intensa que sigui la repera, però no és el meu restaurant”, ha dit.

Sobre la misteriosa obertura que prepara el seu germà Albert Adrià, el projecte Enigma, ha dit: “No tinc res a veure. És del meu germà, però és un projecte brutal”.

“Enigma és emocionant. Serà un projecte que farà reflexionar molt sobre l’espai on es viu una experiència gastronòmica al màxim nivell”, ha dit.

Ha assegurat que hi haurà qui ho aplaudeixi i qui ho censuri, i que serà un projecte molt complex, tot i que es troba “a punt”, ha avançat, en relació amb l’anunci de la data de la seva obertura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor