02.06.2017 - 17:24
MADRID, 2 (EUROPA PRESS)
Fernando Aramburu ha rebut aquest divendres 2 de juny el Premi Internacional de Periodisme a l’autor que “hagi destacat” per la seva defensa dels valors humans, un guardó que cada any lliura el Club Internacional de Premsa i que en aquesta ocasió ha recaigut en l’autor de la novel·la ‘Patria’ (Tusquets) sobre els anys més durs d’ETA al País Basc.
Aramburu ha admès rebre amb “agraïment i alegria” aquest guardó, justificant la seva decisió d’escriure sobre aquest període a causa que “els fets sagnants” de la seva terra natal el “reclamen contínuament”. “No tinc empatx a posicionar-me prop de les víctimes del terrorisme, encara que en el llibre m’expresso mitjançant un discurs literari i ofereix moltes facetes”, ha afegit.
“Em vaig criar al País Basc i m’ha tocat veure de prop com una organització armada amb el suport de part de la població limitava les llibertats, especialment la d’expressió i el dret a la vida, que em sembla intocable. He intentat fer una aportació a tots aquests valors”, ha incidit.
Per a l’autor, ‘Patria’ ha hagut de “trencar prejudicis” entre aquells que “no volien llegir res sobre ETA” o els que pensaven que “prenia un punt de vista determinat”, aconseguint un reconeixement inesperat, si bé també alguna crítica negativa.
“Que algunes persones em retirin la salutació no és una cosa que em preocupi. De fet, alguns ni es volen asseure amb mi, però hi ha crítiques que m’honren i fins i tot em preocuparia que des de diversos mitjans m’afalaguessin”, ha indicat.
En aquest sentit, ha al·ludit després d’una pregunta sobre l’aniversari del Guernica a una “crítica recurrent” que ha rebut ‘Patria’, la qual està escrita per algú que no viu al País Basc –Aramburu té la seva residència a Alemanya–. “Com Picasso quan va pintar el seu quadre, no va necessitar anar a Guernica per veure les cases destruïdes”, ha defensat.
“Hauríem d’aprendre de l’horrorosa història del segle XX, per exemple, els fets de Guernica són una ferida que està aquí però no sento cap necessitat de retreure coses a la cara. Tinc una vinculació molt serena amb la història, llegeixo molt però no em posiciono, perquè em sembla ridícul adscriure’s a un bàndol quan no has estat present”, ha lamentat.
‘Patria’ s’ha convertit en un fenomen editorial i ja des de la primera setmana de la Fira del Llibre de Madrid ha convertit el seu autor en un dels més sol·licitats per signar exemplars, fet al qual encara no s’ha acostumat. “Per primera vegada en la meva vida, la gent em reconeix al tren o en una cafeteria”, ha assenyalat amb humor.