S’ha mort l’actor Fermí Reixach, fundador dels Comediants i del Teatre Lliure

  • Durant la seva carrera va protagonitzar més d'una trentena de muntatges teatrals i va participar en una vintena de films

VilaWeb

Redacció

13.06.2024 - 11:00
Actualització: 13.06.2024 - 12:55

L’actor Fermí Reixach, fundador de la companyia els Comediants i del Teatre Lliure de Barcelona, s’ha mort a setanta-set anys, segons que ha fet pública la institució teatral. Al Teatre Lliure va participar en produccions com ara Camí de nit, La petita Mahagony, La cacatua verda, Leonci i Lena, Titus Andrònic, Hedda Gabler, La vida del rei Eduard II d’Anglaterra, Abraham i Samuel, La bella Helena, Les tres germanes i El balcó.

Va tenir una llarga carrera i va protagonitzar més d’una trentena de muntatges teatrals, però també es va posar davant la càmera en una vintena de films i nombroses sèries de televisió. Es va poder veure a la pantalla en films com La campanadaMatar al NaniVolavéruntEl perfum: Història d’un assassí i 14 d’abril. Macià contra Companys; i en sèries com La RieraPolseres vermelles i El cor de la ciutat.

Reixach va estudiar interpretació al centre Estudis Nous de Teatre de Barcelona i a l’Institut del Teatre, però anys més tard se’n va anar becat als Estats Units per continuar aprenent, a l’Stella Adler Institute i a l’Ernie Martin Actor’s Creative Studio, on s’ensenyava el mètode Stanislavski. Després va aconseguir una altra beca Fulbright per prosseguir els estudis a Nova York, del 1981 al 1984. Des d’aleshores va viure entre Nova York i Barcelona, passant llargues temporades en ambdues ciutats.

Als anys vuitanta, quan va tornar a actuar a Catalunya, va estrenar Diari d’un boig, de Nikolai Gógol, dirigida per un dels seus professors a Nova York, Ernie Martin. Una interpretació àmpliament aplaudida i que la va convertir en l’obra més important de la seva carrera. Més endavant, va participar a Mel salvatge, La filla del carmesí, Tío Vania, Edipo Rey, Edipo en Colono i El pare.

També va tenir una breu trajectòria musical amb la publicació del disc Cançons de lladre (1976), en què repassava cançons tradicionals com “Joan Serrallonga”, “Els dotze lladres” o “Cançó del lladre”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor