21.11.2019 - 17:00
FemPop és un festival de música itinerant que va néixer amb la voluntat de morir. El certamen reivindica la lluita per la igualtat de gènere en la indústria musical, amb una programació de música pop únicament femenina o liderada per una dona.
Aquest cap de setmana, coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el festival té dues grans cites. Dissabte faran parada a Sant Quirze del Vallès per oferir tres actuacions musicals. I diumenge, el lloc triat serà Malgrat de Mar, on hi haurà cinc concerts en quatre espais inusuals.
A Sant Quirze del Vallès el programa té moltes incògnites, perquè no se sap on es faran els concerts. Els organitzadors convoquen la gent dissabte a les 17.30 a la plaça de la Vila. D’allà estant, els assistents seran duts cap a tres llocs secrets dins el poble, on actuaran Amy May Ellis (18.00), Raquel Lúa (18.50) i Talitha Ferri (20.00).
Les tres veus que, segons l’organització, formen part de les promeses més excitants de l’escena independent internacional i nacional també actuaran diumenge a Malgrat de Mar. La primera serà Amy May Elis (11.30), una jove anglesa que té només setze anys i que ha deixat bocabadat el públic del Regne Unit. El concert es farà a la llar d’infants els Fesolets. A les 12.30 a Can Campassol actuarà Fernanda Aleman, que oferirà la seva mescla de gèneres, amb música electrònica, indie folk i hip-hop. Després serà el torn de la londinenca Eleni Drake, que actuarà a Can Campassol a les 13.45.
A la tarda, actuarà Raquel Lúa, una joveníssima cantant de Nou Barris de Barcelona. És una de les noves veus sortides del Taller de Músics. Cantarà a les 16.15 a l’Escola Mare de Déu de Montserrat. I l’última d’oferir el concert serà Talitha Ferri, coneguda per la gran tendresa que desprèn la seva música. Serà a les 17.15 a la capella de l’Antic Hospital.
Els organitzadors del festival insisteixen que les xifres de participació de la dona en la música continuen essent molt baixes. En un estudi publicat fa poc per la plataforma Mujeres y Música s’indica que enguany les dones només han estat el 19% dels músics programats als grans festivals de l’estat espanyol. Una desigualtat que també es pot veure a Spotify, on les dones només ocupen un 20% de les llistes més escoltades.