Feministes esperen que el Pacte d’Estat estigui “a l’alçada” per eradicar la violència de gènere

  • Associacions de dones esperen que el Pacte d'Estat contra la violència de gènere estigui "a l'alçada" de les seves reivindicacions i que respongui les mesures proposades durant els últims mesos, davant l'aprovació aquest dilluns 24 de juliol de l'informe elaborat al Congrés en aquesta matèria.

VilaWeb
Redacció
23.07.2017 - 13:56

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

Associacions de dones esperen que el Pacte d’Estat contra la violència de gènere estigui “a l’alçada” de les seves reivindicacions i que respongui les mesures proposades durant els últims mesos, davant l’aprovació aquest dilluns 24 de juliol de l’informe elaborat al Congrés en aquesta matèria.

En concret, la presidenta de Fundació Dones, Marisa Soleto, ha indicat que esperen que l’informe estigui “a l’alçada” però ha lamentat que s’aprova “amb gairebé més d’un mes de retard” del que es preveia.

“Des de les organitzacions, participant tant en les ponències de la subcomissió, com en el grup de treball del Senat, fins i tot en el grup de treball que es va constituir dins la pròpia Delegació del Govern, i per la iniciativa d’incidència política que hem tingut, hem fet un treball intens i ara el que cal desitjar és que aquest document estigui a l’alçada de les reivindicacions i les demandes en violència de gènere”, ha subratllat Soleto en declaracions a Europa Press.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació de Dones Progressistes, Yolanda Besteiro, ha qualificat de “bona notícia” i de “gran avanç” que dilluns que ve s’aprovi l’informe de la subcomissió del Congrés per al Pacte d’Estat contra la violència de gènere, encara que ha precisat que caldrà esperar a veure com es reparteixen els 1.000 milions d’euros que ha ofert incloure el PP per als propers cinc anys.

“Sempre és una bona notícia que s’aprovi el pacte, i també és important que es compti amb la societat civil que treballa amb les víctimes”, ha precisat Besteiro a Europa Press, al mateix temps que ha apostat per actuar com una “cadena de transmissió” de l’acord per implicar a tota la societat en l’eradicació de la violència de gènere.

Entre les mesures que la Federació de Dones Progressistes que va proposar la subcomissió i que espera que estiguin recollides en l’informe que s’aprovi aquest dilluns, Besteiro destaca: que s’impedeixi als maltractadors “de manera imperativa” continuar amb l’exercici de la custòdia dels seus fills; i que es derogui l’article 416 de la llei d’enjudiciament criminal sobre la possibilitat de les víctimes d’acollir-se al seu dret a no declarar contra el maltractador en el judici.

“És clau que es derogui perquè el que fan moltes víctimes és acollir-se a aquest dret i, com no hi ha més prova de càrrec, això es tradueix en una absolució i és pres pels quals alimenten el fals mite de les denúncies falses com que ha estat una denúncia falsa quan en realitat no ho és”, ha explicat.

Una altra proposta que esperen que sigui inclosa és la de considerar víctimes de violència de gènere no solament a aquelles que presenten denúncia sinó també a els qui puguin acreditar-ho per altres mitjans com l’atenció en un centre especialitzat per a víctimes de violència masclista.

Quant al repartiment dels 1.000 milions d’euros oferts pel PP per incloure en el Pacte d’Estat, Besteiro ha apuntat que és una bona notícia que es doti de majors mitjans la lluita contra la violència masclista, i ha citat alguns punts “clau” als quals hauria de destinar-se com les campanyes de conscienciació i prevenció –que han sofert, al seu judici, un “abandó” en els últims anys– i l’educació en igualtat en totes les etapes escolars.

“Tots els mitjans són pocs però almenys pal·lien totes les retallades que s’han produït en els últims anys i ampliar-ho està molt bé, però cal veure el detall, on s’aplica”, ha puntualitzat.

200 MILIONS A l’ANY

D’altra banda, la presidenta de l’Associació Dones Separades i Divorciades, Ana María Pérez del Camp, ha assenyalat que invertir 1.000 milions d’euros en cinc anys, 200 milions a l’any, per a la lluita contra la violència de gènere és una quantitat “mesquina”.

Concretament, ha comentat a Europa Press que és “importantíssim” que els partits polítics es prenguin “molt de debò” el tema de la violència de gènere, que, en la seva opinió, no és “només” matar la dona, sinó que també és “maltractar-la, fer-li perdre la seva identitat com a persona o destruir-la psicològicament”.

“Que no es faci res efectiu contra aquests crims és absolutament intolerable. Vull demanar a tots els partits polítics que posin en la seva cartera de treball com a primer lloc acabar amb la violència de gènere”, ha subratllat Pérez del Camp, destacant que les dones “tenen un maquillatge d’igualtat, però no una realitat d’igualtat”.

En la mateixa línia, ha afegit que la igualtat real “segueix sense existir”, ja que els homes “maltracten perquè poden” i “humilien perquè poden”. “La violència masclista té un origen i cal atacar-ho. La violència d’origen és aquella que defineix que la dona està en una posició inferior a l’home”, ha afegit.

Finalment, ha destacat que hi ha violències que “se segueixen produint constantment”, com “insultar” o “humiliar” a les dones. “La violència equivoca als homes però també a les dones. Seguim sense ser iguals”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor