La visita de Felipe VI a Catalunya per a signar la pau amb Sánchez posa en tensió el carrer

  • Els darrers actes oficials del rei espanyol al Principat han topat amb protestes multitudinàries contra la seva presència

VilaWeb

Redacció

08.10.2020 - 21:50
Actualització: 09.10.2020 - 09:10

El rei espanyol, Felipe VI, torna avui a Barcelona. Ho fa acompanyat del president espanyol, Pedro Sánchez, per lliurar els premis de la Barcelona New Economy Week, un esdeveniment econòmic organitzat pel Consorci de la Zona Franca. L’acte és un intent de la Moncloa de refer les relacions amb la Zarzuela després de la polèmica del vet del govern espanyol a la presència del monarca al lliurament dels despatxos dels nous jutges, cosa que va enervar el poder judicial i va posar en tensió l’executiu espanyol.

Les darreres cinc visites de Felipe VI a Catalunya s’han saldat amb protestes ciutadanes. D’ençà del discurs del 3 d’octubre de 2017, en què va avalar la repressió, la reputació del rei espanyol ha caigut en picat entre els catalans, especialment dins l’independentisme, i a cada acte oficial hi ha hagut una mobilització. Els blindatges dels Mossos i de la policia espanyola no han impedit que el monarca hagi notat la repulsa de la gent. La fugida de Juan Carlos I ha agreujat encara més la crisi de la monarquia espanyola, que es manté formalment inalterable gràcies al suport de la dreta i del PSOE.

L’última vegada que Felipe VI va visitar Barcelona va ser el novembre de l’any passat, en l’acte del lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona al Palau de Congressos de Catalunya, a l’avinguda Diagonal. Molts dels assistents no van pogut accedir-hi, pel blocatge que van fer els manifestants, que es van aplegar a fora, enmig d’un gran desplegament policíac. En aquesta ocasió, ni el govern, ni el parlament ni la batllessa de Barcelona, Ada Colau, no assistiran a l’acte del rei espanyol.

El fotògraf Albert Salamé ha copsat la protesta de cada visita del rei espanyol a Catalunya. Podeu veure’n aquest recull fotogràfic:

La plantada al rei provoca la ira de Lesmes

El 25 de setembre, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va assistir al lliurament dels despatxos dels nous jutges a Barcelona. És un acte en què tradicionalment assisteix el rei espanyol, però la Moncloa va vetar la presència de Felipe VI amb l’argument que podia haver-hi incidents si el Tribunal Suprem espanyol confirmava la condemna al president de la Generalitat, Quim Torra.

Això va enfurismar Lesmes, que va animar els nous jutges a cridar visques al rei davant el ministre de Justícia espanyol, Juan Carlos Campo. Al ministre se li va atribuir la frase ‘s’han passat tres muntanyes’ que es va sentir per un micròfon obert. La trucada de Felipe VI a Lesmes per a dir-li que li hauria agradat de ser a Barcelona va trencar la neutralitat institucional de la corona i va originar crítiques dins el govern espanyol. El vice-president segon, Pablo Iglesias, i el ministre de Consum, Alberto Garzón, van criticar durament la monarquia.

La crisi va apaivagar-se, però encara és latent. Lesmes, malgrat que té el mandat caducat perquè el PP es nega a pactar la renovació del CGPJ amb Sánchez, va fer més nomenaments de jutges conservadors en llocs clau del Suprem. L’acte d’avui és d’importància menor, però la Moncloa vol fer les paus amb la Zarzuela i la invitació al rei s’ha llegit com un gest de Sánchez per a rebaixar la tensió.

Novament, protestes contra el monarca

Ahir al vespre, centenars de persones van cremar fotografies del rei espanyol davant els ajuntaments catalans, en una cremada convocada per l’ANC. Fa uns anys, si algú calava foc a imatges de la família reial, podia acabar assegut al banc dels acusats a l’Audiència espanyola. Tanmateix, una sentència històrica del Tribunal Europeu dels Drets Humans el 13 de març de 2018 va avalar aquesta acció com a exercici de la llibertat d’expressió i va tallar de soca-rel la repressió contra els ciutadans per protestar contra la monarquia.

Avui, la protesta continua. Entitats, partits i sindicats faran una ‘gran cadena humana’ per a ‘deixar clar que Felipe VI no és benvingut i que Catalunya no té rei’. Els convocants són Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, JxCat, ERC, CUP, USTEC-STEs, la Intersindical-CSC, IAC, Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, CIEMEN i Drets. L’acció començarà a les deu del matí de manera coordinada en diversos punts, per evitar aglomeracions i complir les mesures sanitàries.

En funció del districte de la ciutat on visquin els participants, els trams són els següents: del monument a Colom al carrer del Parc, pels del districte de Ciutat Vella i pels de fora de Barcelona; del carrer del Parc a plaça Duc Medinaceli pels veïns d’Horta-Guinardó; de Duc Medinaceli fins al carrer de Boltres pels de Sarrià-Sant Gervasi; fins al carrer de la Plata pels de Gràcia; del carrer de la Plata a Via Laietana pels de Nou Barris i Sant Martí; d’aquesta a Pla de Palau pels veïns de Sant Andreu; fins al carrer de Rera Palau pels de les Corts; d’aquí fins al carrer Comerç pels veïns de Sants-Montjuïc, i l’últim tram serà entre el carrer Comerç i el Passeig Picasso, pels veïns de l’Eixample.

Per la seva banda, els CDR també han convocat una acció de protesta a la mateixa hora, però han hagut de canviar el lloc de la convocatòria pel cordó policíac: es farà a les 10 a l’Arc de Triomf. ‘Avui el poble unit, alegre i combatiu sortirà al carrer respectant les mesures covid per dir que Catalunya no té rei’, diuen en un missatge a Twitter.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor