Feijóo torna a casa

  • "A diferència del perfil 'moderat' que tracen mitjans i periodistes, l'etapa de Feijóo a la Junta de Galícia va destacar per la seva càrrega ideològica i per l'aplicació d'un programa neoliberal i d'atac a la identitat gallega"

María Obelleiro
25.02.2022 - 20:56
Actualització: 25.02.2022 - 21:56
VilaWeb

Va arribar a Galícia de Madrid el 2002, enviat per José María Aznar per a posar ordre en un PP gallec espantat per la deriva de l’executiu espanyol. Duia a l’esquena tota una trajectòria en organismes públics com ara l’Insalud i Correus, sempre arrecerat pels sectors del partit lligats a l’Opus Dei i, molt particularment, pel seu mentor, José Manuel Romay Beccaría. No obstant això, allò que va ser decisiu del seu retorn va ser col·locar al govern de Manuel Fraga una persona arrenglerada amb les posicions més extremes del partit i al servei de la tàctica de Gènova.

Martxelo, Vicent, tal com hem anat dient en aquest Galeusca de Directors i a diferència del perfil “moderat” que tracen mitjans i periodistes progres espanyols, l’etapa de Feijóo a la Junta de Galícia va destacar per la seva càrrega ideològica i per l’aplicació d’un programa neoliberal i d’atac a la identitat gallega, en la línia de les propostes de la FAES. La seva primera decisió com a president va ser aprovar un decret de plurilingüisme que va reduir les hores de gallec a l’escola i que va vetar l’idioma propi per a impartir matèries com ara les matemàtiques. A més, va fer una reestructuració important dels serveis sanitaris: fer créixer les llistes d’espera, augmentar els concerts amb la sanitat privada i reduir les prestacions a la pública. No és casual que la pobresa i la desigualtat s’hagin disparat aquesta darrera dècada; les diferències entre les rendes de treball i de capital han arribat a marcar màxims històrics.

Sempre va tenir el cap i el cor a Madrid. Tots seus moviments d’ençà del 2015 van tenir l’objectiu d’heretar la presidència estatal del PP. Primer, va esperar el dit de Rajoy, i després, ha maniobrat per afeblir i causar la caiguda de Pablo Casado. En aquesta lògica s’expliquen les suposades divergències amb l’equip de Casado, el seu suport tancat a Díaz Ayuso en els moments més delicats de la madrilenya i la subordinació dels interessos de Galícia a les decisions espanyoles. Efectivament, tal com tant li agradava dir a l’encara president gallec, durant aquests anys va actuar “com a representant comú de l’estat” espanyol a Galícia.

Feijóo torna a casa seva, Madrid. Allà l’espera un PP dividit, assetjat per la corrupció i preparat per a fer un pas més en la relació amb l’extrema dreta. No dubtarà a avalar aquesta tàctica, i esperarà de formar govern amb Santiago Abascal de vice-president.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor