El FC Andorra de Gerard Piqué puja a segona divisió

  • L'arribada al futbol professional suposa un nou maldecap, ja que hauran de cercar un estadi que compleixi els requeriments de la categoria

VilaWeb
Carlos Martínez ha marcat el gol que ha obert les portes del futbol professional a l'Andorra FC

Júlia Julbe

21.05.2022 - 22:20
Actualització: 21.05.2022 - 22:38

Era l’any 2018 quan els socis del FC Andorra van aprovar la conversió del club en societat anònima i la venda de l’entitat al grup Kosmos, l’empresa del futbolista Gerard Piqué, que compta amb el 56% del club, i la resta li correspon a l’empresa andorrana Clayton. D’aleshores ençà, l’objectiu sempre ha estat el de portar l’equip al màxim nivell del futbol professional, i avui ho han aconseguit: la temporada vinent jugaran a segona divisió A.

Per arribar-hi calia que l’equip guanyés el seu partit contra l’UCAM Murcia CF, cosa que ha fet per 1-0, i que i el Vila-real B, segon classificat, no ho fes. I efectivament, ha empatat a 0 contra el RB Linense, cosa que eleva els andorrans al futbol professional.

No obstant això, no tot són flors i violes: un dels envits més importants que té ara mateix el club té a veure amb l’estadi on ha jugat fins ara i on haurà de competir a partir de la temporada vinent. El nou projecte ja va assolir els primers èxits l’estiu del 2019, quan va esdevenir campió de primera catalana i va ascendir a tercera divisió. Posteriorment, l’equip va aprofitar l’opció de comprar la plaça que havia deixat el descens administratiu del Reus i, d’aquesta manera, va pujar directament a segona divisió B, saltant una categoria.

Aquests darrers anys, s’ha dotat d’un equip competitiu i han arribat un gran nombre de jugadors. Durant la temporada 2018/2019 s’hi van incorporar una vintena, com ara Martí Riverola i Adrià Vilanova. També hi destaca la incorporació d’Éder Sarabia, segon entrenador del FC Barcelona l’any 2020, com a tècnic.

El president del FC Andorra, Ferran Vilaseca, recorda que quan Kosmos adquireix el club, es fa càrrec del deute que tenia, una operació que es fa a mans de Clayton, que va ser donada d’alta com a soci. A partir d’aquest moment, comença una nova etapa i una nova gestió. En una assemblea organitzada el desembre del 2018, el president d’aleshores, Albert Ferré, va informar que els deutes del club superaven els 300.000 euros. “I s’hi han d’afegir dues resolucions judicials que sumarien 300.000 euros més en total”, va explicar Ferré. “L’economia del club ha millorat molt des de llavors perquè ha passat de ser un club endeutat que era a primera catalana a ser ara ben a prop de pujar a segona A.”

D’aquesta manera, diu que s’ha fet una inversió important a escala estructural perquè l’equip competís en el futbol professional. Per mitjà de Jaume Nogués, director esportiu del club, es va treballar per portar jugadors que encaixessin amb l’estil de joc de l’Andorra i amb allò que l’equip necessitava. A més, Vilaseca explica que s’ha creat una estructura rellevant dins el club per poder continuar pujant de categoria.

Què hi passa, a l’estadi del FC Andorra?

D’ençà de la temporada 2021/2022, l’equip juga a l’Estadi Nacional i comparteix les instal·lacions amb la Federació Andorrana de Futbol i amb l’equip de rugbi. Ara bé, l’estadi ara mateix té capacitat per a 3.500 espectadors, per tant, no arriba al mínim exigible per a un equip que juga a segona divisió A, que són 6.000. Una de les opcions possibles seria la d’introduir grades supletòries, com han fet altres equips amb instal·lacions d’aquesta mena.

També haurien de substituir la gespa artificial per híbrida o natural, un canvi que el club ja ha demanat al govern de Xavier Espot. D’altra banda, si el club pugés de categoria, previsiblement la resta d’equips s’haurien de traslladar a un altre camp.

El president Vilaseca explica que l’equip té molt d’afecte al camp de Prades de Moles, ja que és el lloc on van començar a jugar. “Era el nostre camp de referència fins aquesta passada temporada, quan havíem de complir uns requisits mínims imposats per la RFEF i a Prades de Moles no es complien. Per això ens vam veure obligats a buscar altres opcions com el Nacional.” Ara bé, diu que treballen junts de fa temps en la construcció d’un nou estadi necessari per a competir en el futbol professional. Fonts del club diuen que encara falten uns anys perquè l’equip pugui gaudir d’aquest nou espai.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor