Les poblacions de fauna de Catalunya registren una davallada del 24% els darrers vint anys

  • La Generalitat prepara un conjunt de mesures per a capgirar aquestes tendències

VilaWeb

Redacció

15.12.2022 - 18:08
Actualització: 15.12.2022 - 22:44

Les poblacions de fauna de Catalunya han registrat una davallada mitjana del 24% els darrers vint anys. L’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat ha publicat una nova actualització de l’Índex de planeta viu 2022 pel territori català, que permet de tenir una imatge nítida sobre l’estat de les poblacions d’espècies salvatges. Aquest indicador s’elabora a partir de les dades recollides d’un total de tres-centes vint-i-una espècies de papallones, ocells, mamífers, amfibis, rèptils i peixos d’aigües continentals. El grup d’animals més afectat és el dels insectes, representats aquí per les papallones, amb disminucions de la seva abundància que ronden el 44%, però que poden arribar al 70% en algunes espècies típiques de prats.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat la importància de disposar d’aquestes dades per dissenyar unes polítiques de conservació més efectives i precises. Sobre això, ha recordat que el coneixement i la gestió de la informació sobre el patrimoni natural són un dels vectors fonamentals per ajudar a frenar la pèrdua de biodiversitat.

L’indicador es disgrega en dos de principals: un per a vertebrats i un altre per a invertebrats. En el cas concret dels insectes, els resultats són molt preocupants, registrant una caiguda important superior al 40%.  D’altra banda, pel que fa als vertebrats la baixada se situa en un 6% els darrers vint anys.

El Departament d’Acció Climàtica prepara una bateria de mesures per revertir aquesta tendència amb la implementació d’una gestió adaptativa. Aquesta ha de permetre que en un escenari canviant com l’actual – marcat per la crisi climàtica – es puguin fer polítiques àgils, compartides i flexibles i adaptades a l’entorn.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor