01.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 01.02.2021 - 22:40
Fa mesos que molta gent està esgotada, preocupada, irritable, frustrada. Fins i tot, hi ha qui té alteracions en el son i falta de concentració. Com més va, més gent se sent així, després d’onze mesos convivint amb la pandèmia i les seves restriccions. El mes de novembre, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va associar aquests sentiments amb una desmotivació per continuar les recomanacions de protecció i prevenció. Li va posar un nom, fatiga pandèmica. I diu que afecta més del 60% de la població europea.
Però no tots els experts estan d’acord en l’ús que l’OMS fa del terme. Hi ha qui creu que no es fa servir correctament. Defensen que és un error emprar-lo per parlar d’un cert relaxament dels ciutadans a l’hora de seguir les recomanacions sanitàries. “Si ‘fatiga pandèmica’ és que la gent està cansada i enfadada, hi estic d’acord. Però no es pot utilitzar per dir que la gent no compleix les normes. Per renyar-los. És un error”, diu Ingeborg Porcar, directora tècnica de la Unitat de Crisi Psicològica de la UAB.
Defensa que més que no pas de fatiga, s’hauria de parlar d’estrès. “La cosa que em molesta de la fatiga pandèmica és que sembla que se l’han inventat per justificar la reacció de les persones, però potser hauríem de seure a mirar quines actituds i comunicacions han fet els polítics que han contribuït al fet que la gent estigui tan desaminada.”
Porcar, com a experta en gestió de crisis, recorda que una norma bàsica en aquesta mena de situacions és que no es poden prometre coses que no es podran complir. Perquè en aquest cas, diu, qui ho fa queda completament desautoritzat per gestionar la crisi. “Aquí, els polítics s’han dedicat a fer promeses que no poden complir. En aquestes situacions, la gent vol saber-ho tot. Però els qui gestionen la crisi han d’aprendre a dir ‘això no ho sé’. Ens van prometre que si ens portàvem bé, podríem fer un Nadal normal. Però quan es va acostar, ens van dir que ens havíem de portar bé per evitar una tercera onda. I ara ens diuen que tenim la tercera onada perquè no ens vam portar bé? No deu ser que ells no van fer la normativa que tocava? ‘Fatiga pandèmica’ sona que estem cansats de la pandèmia. Com si l’únic responsable de la situació que vivim fos la covid-19. La pandèmia no ho és tot. Qui causa aquesta fatiga a la ciutadania, la pandèmia o la gestió que en fan els polítics?”
Diu que els gestors d’una crisi poden fer coses que enfonsen la resiliència de les persones. “Caldria millorar la comunicació. Que no hi hagués aquesta manca de coherència i arguments. La ciutadania necessita un lideratge en què senti que pot confiar, encara que cometi errors. Però no es pot dir una cosa i desdir-se’n al cap d’unes hores o l’endemà.”
Per altra banda, Ingeborg Porcar assegura que els ciutadans també poden fer coses per si mateixos per gestionar més bé aquests moments d’estrès. “El canvi més important és deixar de pensar en allò que farem quan acabi la pandèmia. Ara cal pensar com podem fer les coses que ens fan ser feliços amb les restriccions que hi ha. Cal assumir que això serà llarg.”