Fàrmacs i nicotina, entre els contaminants més freqüents de les aigües de l’Antàrtida

  • Els investigadors de l'estudi, de l'IDAEA-CSIC i altres centres, demanen de reduir l'impacte de l'activitat humana

VilaWeb

ACN

24.05.2023 - 11:32

Un estudi realitzat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) en col·laboració amb altres centres ha detectat deu contaminants orgànics de preocupació emergent en aigües dolces i aigües marines costaneres del continent antàrtic. Els contaminants més rellevants són uns quants productes farmacèutics, la nicotina i la cafeïna, així com filtres UV, alguns dels quals amb alta persistència, capacitat de dispersió i toxicitat per a la biota. Els investigadors demanen mesures més efectives per reduir l’impacte d’aquests compostos derivats de l’activitat humana. L’estudi s’ha fet en col·laboració amb la Universitat de Granada, l’Institut Geològic i Miner de l’estat espanyol (IGME-CSIC) i la Universitat Autònoma de Madrid.

Les mostres analitzades provenen d’unes quantes fonts, incloent-hi zones amb activitat humana com bases, campaments i turisme, així com àrees sense aparent presència humana o animal. Els resultats, publicats en la revista Journal of Hazardous Materials, mostren la presència de set productes farmacèutics, entre els quals analgèsics com l’ibuprofèn i antidepressius, així com nicotina i cafeïna, el filtre UV benzofenona-1 i el producte industrial anticorrosiu tolitriazol.

“La nicotina i l’antidepressiu citalopram no s’havien estudiat abans a l’Antàrtida i els trobem en un 74% i 55% de les mostres, respectivament”, destaca Miren López de Alda, investigadora de l’IDAEA-CSIC. “La resta de substàncies es van incloure en l’estudi perquè, encara que ja s’havien detectat amb anterioritat, presentaven un risc toxicològic moderat o alt per als organismes aquàtics”, afegeix en declaracions recollides pel centre.

El treball ha classificat els contaminants orgànics d’acord amb la presència en les mostres recollides i l’índex de perillositat, que integra el potencial de bioacumulació, persistència i toxicitat aquàtica.

“Les substàncies que susciten una major preocupació en aquesta regió són el citalopram, la claritromicina, la nicotina, la venlafaxina i la hidroclorotiazida, que convindria continuar monitorant en les aigües i la biota antàrtiques en el futur”, adverteix Cristina Postigo, investigadora de la Universitat de Granada i primera signant de l’article.

El treball mostra que la contaminació d’origen antròpic no està localitzada només en els llocs on es desenvolupa activitat científica i el turisme, sinó que es dispersa a zones més remotes. Això implica que la contaminació química pot estar influïda per diferents processos ambientals, com la reemissió des del gel i la deposició atmosfèrica.

Els autors remarquen que el Sistema del Tractat Antàrtic i, especialment, el Comitè per a la Protecció del Medi Ambient Antàrtic, haurien de reforçar les mesures per reduir l’impacte de la presència humana a l’Antàrtida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor