La farmacèutica Sinovac, una de les punteres en la cursa pel vaccí contra la covid-19, va subornar a l’agència xinesa del medicament per aconseguir l’aprovació dels seus productes. En aquest sentit, Sinovac va ser la primera empresa que va fer assajos clínics per un vaccí contra la SARS (2003) i la primera en comercialitzar un vaccí contra la grip A (2009).
The Washington Post informa que el cap executiu de la companyia, Yin Weidong, és el responsable dels suborns a un directiu de l’agència, segons diversos documents judicials. Actualment, Sinovac té el seu vaccí experimental, CoronaVac, en la fase 3 de l’assaig clínic, tot i que no ha publicat dades d’eficàcia tal com han fet Pfizer/BioNTech, Moderna o AstraZeneca/Oxford.
Així mateix, la companyia es troba en plenes negociacions per intentar distribuir el vaccí a països com Brasil, Turquia o Indonèsia. A la Xina, tot i que Pequín n’ha autoritzat l’ús d’emergència, s’ha prioritzat la vaccinació de la població amb el model de la farmacèutica estatal Sinopharm.
Sinovac ha reconegut el cas de suborns que impliquen el cap executiu de la companyia, però s’ha defensat assegurant que va coperar amb la justícia i que no va ser condemnat. El 2016, en seu judicial, Weidong, va afirmar que que no podia refusar les peticions de diners que li feien els membres de l’agència.
Així mateix, va admetre haver pagat més de 83.000 dòlars en suborns entre 2002 i 2011 a Yin Hongzhang, directiu de l’agència, i a la seva muller, a canvi de bones qualificacions per als vaccins de la farmacèutica. El directiu va ser sentenciat a 10 anys de presó per haver acceptat suborns de Sinovac i set companyies més. Weidong va ser absolt.