21.02.2022 - 09:37
|
Actualització: 21.02.2022 - 10:37
El fàrmac Omomyc, una proteïna terapèutica desenvolupada al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha demostrat per primera vegada que és capaç d’aturar el càncer de mama metastàtic. L’estudi ha estat publicat a ‘Cancer Research Communications’, de l’Associació Americana de Recerca del Càncer.
Investigadors del VHIO han analitzat aquest fàrmac, el qual inhibeix el gen MYC, que se sap que té una funció important en el desenvolupament de molts tipus de tumors. Tot i això, fins ara hi havia controvèrsia sobre com afectava el desenvolupament de les metàstasis. L’estudi ha analitzat l’eficàcia d’Omomyc en aquest escenari i ha obtingut resultats molt positius tant en models in vitro com en viu, en ratolins.
“La resposta ha estat molt positiva i en tots els casos s’ha pogut comprovar que Omomyc té una activitat antimetastàtica important, en contra del que s’havia especulat”, explica el doctor Daniel Massó, en declaracions recollides pel VHIO. “Fins ara havíem demostrat que Omomyc era eficaç controlant molts tumors primaris. Ara, a més, hem vist que també és un fàrmac eficaç per bloquejar la invasió, l’establiment i el creixement de les metàstasis en el càncer de mama”, afegeix la doctora del VHIO Laura Soucek. També han participat en aquest article per part del VHIO el Grup de Teràpies Experimentals dirigit per la doctora Violeta Serra i el Grup de Factors de Creixement del doctor Joaquín Arribas.
Potencial per al tractament de pacients
Encara que la recerca encara no s’ha dut a terme amb pacients, el treball del VHIO també especula sobre els possibles efectes de l’aplicació d’Omomyc. Per això els investigadors han analitzat bases de dades de pacients i han pogut comprovar que les dones amb càncer de mama que presentaven sobreexpressió dels gens que bloqueja Omomyc tenien una supervivència més baixa. “Això ens fa ser optimistes i pensar que, si aquestes pacients es tractessin amb el nostre fàrmac, potser podríem millorar-ne la supervivència”, diu el doctor Massó.