Fantastik: el basar que fa extraordinaris els objectes quotidians

  • Fa vint anys que Juanra Esteban importa elements del parament de la llar molt populars en certs països, que ací esdevenen útils i originals

VilaWeb
Mèxic és el país d'origen d'un gran nombre d'objectes del Fantastik (fotografies: Albert Salamé).

Carme Escales

Fotografia

08.06.2024 - 21:40

Un regal diferent, sigui un estri de cuina, una cadira, un coixí, una catifa o un pòster que, alhora són un bocí de la quotidianitat en un poble o ciutat a molts quilòmetres de Barcelona. Això és el que trobem a Fantastik, la botiga del Raval en què, sempre que hi entrem, podem viatjar a Mèxic, a l’Índia, a Tailàndia, a la Xina, a Alemanya o unes altres destinacions, com ara Polònia. Perquè en aquest establiment, cada article exposat té una història que ve de lluny.

En molts casos, són articles relacionats amb tradicions ben arrelades, com ara les calaveres mexicanes, que tenen en diferents mides i objectes. Ben populars a Mèxic, el 31 d’octubre les calaveres protagonitzen les festes dels morts que la gent celebra, dia i nit, dins els cementiris. “Per aquesta festa, els mexicans preparen calaveres de sucre”, explica Juanra Esteban. És el propietari d’aquest establiment situat al número 62 del carrer de Joaquim Costa, un lloc Fantastik, que és com va batejar la botiga.

Mèxic va ser el punt de partida en aquesta volta al món que ens duen a fer els articles que hi despatxa. Tot va començar per una amiga mexicana amb qui va començar a importar, primer de manera totalment espontània, alguna cosa. “Ara el 60% del que hi venem ve de Mèxic o de l’Índia”, diu aquest fill de Berga que viatja moltíssim.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La botiga Fantastik crida l'atenció al carrer de Joaquim Costa de Barcelona (fotografia: Albert Salamé).
L'aparador de Fantastik deixa veure un interior ben acolorit (fotografia: Albert Salamé).
De fora, Fantastik ja crida l'atenció (fotografia: Albert Salamé).
Un rètol dins la botiga ja ens en mostra el caràcter internacional (fotografia: Albert Salamé).
De banderoles del Nepal a capses plegables de Turquia, a Fantastik hi ha de tot (fotografia: Albert Salamé).
També hi ha cartells i pòsters variats (fotografia: Albert Salamé).
De lletres fetes amb barques de la Indonèsia a catifes de l'Índia (fotografia: Albert Salamé).

Aquests dies és a Mèxic, a la recerca de noves coses que poden interessar als qui ja coneixen el seu comerç al Raval, o aquells que encara no han posat els peus en aquest “basar extraordinari”, tal com l’identifica ell. Tot el que hi veiem és extraordinari ací, però en el seu punt de partida és una artesania local, un producte de consum molt popularitzat, comú i democràtic. El quilòmetre zero més habitual. Per això els preus no són desorbitats, perquè malgrat resultar-nos molt atractius a la vista, d’estil retro, llampants i de colors molt vius que ací fan festa, al seu país d’origen no neixen concebuts com a mercaderia d’exportació amb aquesta idea de regal.

El veritable regal és poder comptar a Barcelona amb una varietat tan gran d’estris, plats, bols, gots, culleres, teteres, carmanyoles d’ús diari per a gent de països tan diferents. Com ara el termos d’acer inoxidable per a mantenir el cafè o qualsevol infusió calents durant bona part del dia, que és el mateix estri que fa servir la majoria de xinesos. En un dels seus llargs viatges en tren per la Xina, Esteban va veure com els viatgers locals se servien el te amb aquests termos. I una volta fa la descoberta, voltant pels mercats on compra la gent dels pobles i ciutats més remots, adquireix aquests mateixos productes o en localitza els possibles proveïdors. Ara mateix en té de Polònia, Alemanya, la Xina, Tailàndia i l’Àfrica.

Reportatge de la botiga Fantastik
Juarna Esteban, ànima del basar Fantastik.

Són alguns dels destins on arribem quan tenim a les mans petits objectes, mobles o joguines. Fantastik és un festival d’articles que tenen en comú aquesta primera descoberta en la quotidianitat del seu origen. És com ser en un mercat local milers de quilòmetres lluny de Barcelona. Ens hi porta una família de matrioixkes, una marededeu de Guadalupe, una vaixella d’alumini o els curri bols de l’Índia, soperes de Ghana, estris de cuina d’acer esmaltat d’Ucraïna, hules mexicans, els mateixos que són estesos cada dia en aquell país sobre quatre fustes al mig del carrer per a la preparació i venda de coques de blat de moro (arepas). I són també les estovalles de cada dia a les cases més populars. Hi ha teteres i plats del Caixmir i les banderes tradicionals japoneses, les koinobori, que són carpes fetes de roba per a posar a l’exterior perquè el vent les mogui. “Les carpes són símbol de la joventut, perquè neden contra corrent”, puntualitza Esteban. Això és un no parar de descobrir i aprendre. Mirem on mirem, hi ha un camí d’arribada, un sentit, una cultura i un estil autèntic. És l’encant d’allò més quotidià.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Un gran gruix d'objectes és de Mèxic, el primer país del qual van importar (fotografia: Albert Salamé).
Un gran gruix d'objectes és de Mèxic, el primer país del qual van importar (fotografia: Albert Salamé).
Cistelles mexicanes fetes a mà (fotografia: Albert Salamé).
Figures d'inspiració maia (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha tot d'utensilis mexicans, que destaquen pels colors llampants (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha tot d'utensilis mexicans, que destaquen pels colors llampants (fotografia: Albert Salamé).
A banda del parament, un dels productes mexicans que criden l'atenció són els hules acolorits (fotografia: Albert Salamé).
També hi ha retrats de la pintora Frida Kahlo (fotografia: Albert Salamé).

Frida Kahlo i la Mare de Déu de Guadalupe

Esteban ens explica que entre la seva clientela hi ha moltes persones originàries dels països dels quals arriba allò que ven, una manera de sentir-se a casa, per a tots ells. Molta gent llatina compra la imatge de la Mare de Déu de Guadalupe, la patrona de Mèxic, però també la compra molta gent que se la tatua. Les fotografies, detalls i representacions de Frida Kahlo són pertot arreu. Segons on posis la mirada, la temàtica esotèrica et parla. Per exemple, a través d’unes misterioses capsetes en què llegim coses com ara (en castellà): “Deslliureu-vos de les enveges i dels murmuris empolvorant-ho quan sortiu al carrer o quan vinguin visites.” O “Les legítimes pólvores de Pau a la Llar”, o “Entranyes del diable, especial per avorrir del tot el vici de l’embriaguesa. Feu-lo servir posant una polzada de pols als àpats”. Tot això que a nosaltres ens pot fer riure té en algun lloc del món una creença popular que hi atorga una raó de ser. I la botiga Fantastik ha conquerit l’art de transformar el més ancestral en un original, curiós o divertit obsequi.

Però el disseny i l’elegància, sobretot la gràcia de jugar amb tots els colors més vius del món, també hi són en aquest establiment del Raval. Cistells i cadires de Ghana, baguls de l’Índia amb elefants pintats a mà per un artista local i catifes de l’Índia vesteixen l’espai físic i l’Instagram de Fantastik, que també és un festeig de colors a més no poder. Hi és tot.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Una de les imatges que més es ven és la de la Mare de Déu de Guadalupe (fotografia: Albert Salamé).
Figuretes de la Mare de Déu de Guadalupe (fotografia: Albert Salamé).
Detall d'una figureta de la Mare de Déu de Guadalupe (fotografia: Albert Salamé).
Una de les imatges que més es ven és la de la Mare de Déu de Guadalupe (fotografia: Albert Salamé).

Tenen sacs reciclats de Cambotja, banderoles d’oració del Nepal per posar a l’exterior de les cases i fer que el vent sigui allò que fa l’oració, en moure-les, al mateix temps que beneeix les cases. I de Guatemala han arribat quitapenas per als infants, unes nines fetes amb fils de colors. Tot porta una cultura impregnada, com els sobres dels casaments dels indis que porten enganxada una rúpia perquè un regal en metàl·lic en un casament a l’Índia duu mala sort si la xifra que es dóna acaba en zero.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Lletres fetes amb restes de barques de la Indonèsia (fotografia: Albert Salamé).
També se'n fan marcs fotogràfics (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha matrioixkes russes (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha figures de tota mena de tot arreu del món (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha figures de tota mena de tot arreu del món (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha figures de tota mena de tot arreu del món (fotografia: Albert Salamé).
Si us agraden els cors, també n'hi ha per a triar i remenar (fotografia: Albert Salamé).
Hi ha objectes de parament de tota mena (fotografia: Albert Salamé).
Fins i tot hi podeu trobar aneguets de plàstic (fotografia: Albert Salamé).

I més… Làmpades, maletins, coixins africans o indis, artesanies de Sud-àfrica, reflectors arribats de l’Índia per personalitzar-nos la bicicleta, capsetes de Turquia, bosses d’anar a comprar fetes a Mèxic, còmics de pornografia com els que trobaríem en un mercat local de vell. Nou i vell, d’allà on sigui, i allò que ve de la Xina –precisa Esteban– no vol dir fabricat en aquell país pensant en l’exportació, sinó que són objectes d’ús quotidià per la població xinesa. Tot això fa d’aquest comerç al Raval un paradís per als qui volen sorprendre o estar a l’altura a l’amic invisible i, de pas, regalar-se a ells mateixos un viatge al món realment Fantastik.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor