Naix Famílies pel Valencià per lluitar contra la llei Rovira

  • Naix Famílies pel Valencià, un col·lectiu que pretén divulgar la importància de la llengua en l’escola pública

VilaWeb
Laura Escartí
30.09.2024 - 21:40

Les famílies del País Valencià es planten contra la llei Rovira d’educació i s’organitzen per conscienciar la població sobre la importància de la llengua. Diumenge es va estrenar a les xarxes socials el col·lectiu Famílies pel Valencià, que ha tingut un èxit notable. En quaranta-vuit hores ja tenen més de set mil seguidors a Instagram i han aconseguit més de tres mil adhesions al manifest, amb representació de gairebé totes les comarques valencianes. Aquest fet evidencia el rebuig de les famílies a aquesta llei aprovada pel PP i Vox, que arracona el català a les aules.

L’objectiu de l’associació és informar les famílies sobre la nova norma i la consulta que farà la Conselleria d’Educació abans de Nadal per triar la llengua vehicular del curs següent, vista la desconeixença i la manca d’informació de l’administració. La llei impulsada pel conseller José Antonio Rovira atorga a les famílies la potestat de triar la llengua de l’educació dels fills amb el fals pretext de donar-los “llibertat educativa”, per damunt de criteris pedagògics i lingüístics. Però encara hi ha molts dubtes sobre com s’aplicarà. De fet, el Consell d’Europa ja ha advertit del perill que implica aquesta llei per a la llengua, i Compromís ha presentat un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional espanyol.

“La conselleria no s’ha pronunciat, no sabem com faran aquesta consulta. Exigirem al conseller que siga transparent i que explique bé què passarà a aquelles famílies que no tinguen l’opció que els seus fills estudien en la llengua que han triat, o com compliran els percentatges que han publicat en la llei ajustant-ho a les ràtios, perquè també els han de complir. No sabem molt bé com faran aquestes coses”, explica Núria Cerveró, una de les portaveus de Famílies pel Valencià.

El col·lectiu denuncia que la llei Rovira posa en risc l’ús i la normalització del català a l’escola. “Aquesta llei amaga una afirmació tramposa, perquè les famílies no tindran la possibilitat que els seus fills estudien en la llengua triada i tot dependrà dels vots majoritaris i dels repartiments establerts per la conselleria”, expliquen. Aquesta situació s’agreuja a les comarques castellanoparlants, on directament els xiquets són privats d’aprendre català. A més, remarquen que la decisió no hauria de ser de les famílies, sinó dels docents, lingüistes i pedagogs: “Hem de confiar en els professionals de l’educació com confiem en el personal sanitari.”

“En el procés de substitució lingüística que vivim, considerem que els centres educatius han de jugar un paper clau i determinant per posar fre al retrocés del valencià”, diu el manifest. Per això, amb la campanya “Marca sí al valencià” volen conscienciar de l’enriquiment que significa per a les criatures poder estudiar en català, i de la importància que té per al futur de la llengua. I això ho volen fer “de tu a tu, família a família”.

Fer créixer el suport a la llengua

La proposta va sorgir per la preocupació d’un grup d’amics de València perquè els seus xiquets no poguessen estudiar en la llengua pròpia. “Ens pareixia una barbaritat imaginar-nos que els nostres fills no poguessen estudiar en valencià, i aleshores pensàrem què podíem fer com a famílies”, explica Cerveró. Han treballat en la proposta d’ençà que es va fer pública la proposició de llei i, ara que ja ho tenien tot enllestit, han llançat la campanya.

Per a ells el fet no és sols valorar la llengua i la cultura pròpies, sinó que consideren que estudiar en català és una eina d’inclusió en la societat per a tothom. “Els informes han deixat clar que l’única manera de garantir que els xiquets sàpiguen expressar-se de manera oral i escrita en valencià és la immersió lingüística, i més en una llengua tan minoritzada com la nostra”, assenyala la portaveu.

Amb la intenció de vertebrar tot el territori, ja han començat a posar en contacte famílies de comarques de la vora, perquè es puguen organitzar i mobilitzar cadascú a la seua zona. Volen un tracte directe entre les famílies, sense competir ni restar valor a la resta d’entitats que batallen per la llengua, amb les quals volen treballar braç a braç. “Som una entitat independent. Agraïm i admirem tota la feina que han fet, i volem sumar”, diu Cerveró.

Les accions se centraran fonamentalment a les xarxes, on es dedicaran a informar sobre la llei i a llançar missatges engrescadors en favor del català en diferents idiomes, per a arribar a totes les famílies. També han creat material divulgatiu i impulsaran actes informatives. “De moment volem divulgar la llei i, sobretot, la importància que els nostres xiquets estudien en valencià, perquè és una sort que tenim i l’hem d’aprofitar. És un tresor, i ho han de veure”, destaca Cerveró.

Amb tot, volen veure garantit el dret de rebre una educació per als fills plenament en català, tal com marca la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i exigeixen que es derogue la llei Rovira. “Volem caminar cap a una educació que garantisca la vertadera normalització de la llengua”, acaba dient el manifest.

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 01.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor