Famílies de refugiats lamenten “incertesa constant” en l’acolliment estatal

  • Cinc famílies ucraïneses de refugiats han protestat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat, per la situació d'"incertesa constant" a la qual es veuen abocats amb la gestió estatal d'acolliment.

VilaWeb
Redacció
25.05.2017 - 14:16

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

Cinc famílies ucraïneses de refugiats han protestat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant la Generalitat i l’Ajuntament de la ciutat, per la situació d'”incertesa constant” a la qual es veuen abocats amb la gestió estatal d’acolliment.

A les problemàtiques per trobar una casa sense aval quan acaba la primera fase del programa d’acolliment, han afegit que la targeta vermella que s’obté en demanar asil és “desconeguda per la majoria de la ciutadania i molts organismes”, per la qual cosa tenen dificultats per accedir a un contracte de treball, un compte bancari, una línia telefònica i fins i tot a la sanitat.

També han criticat la gestió d’algunes ONG de la primera fase del programa, en la qual han assegurat que no sempre reben l’ajuda psicològica que es preveu, i han criticat que els programes de reinserció laboral no sempre s’ajusten a la formació i experiència, “sovint amb un biaix de gènere que aboca dones a tasques de neteja i els homes a fer de mecànics o cambrers”, a més de propostes de pràctiques no remunerades.

El portaveu de l’Associació de refugiats russoparlants de Catalunya, Serhiy Mamko, ha alertat que el pas de la primera fase a la segona és dels moments “més crítics”, i ha assegurat no haver tingut resposta de la Generalitat a la petició de famílies que estan a la Casa Bloc i no tenen solució residencial a on anar.

INVISIBILITZACIÓ

Mamko ha afegit que des de fa un parell de mesos han vist augmentar les denegacions per a alguns refugiats d’Ucraïna, mentre que en un manifest llegit durant la proposta han acusat l’Estat d'”invisibilizar” alguns conflictes, per exemple de països subsaharians, en detriment d’uns altres més mediàtics com el de Síria.

Un refugiat que està a Catalunya des de fa tres anys, i que ha vist denegada recentment la targeta vermella, ha lamentat que a pesar que la seva família està integrada, amb la seva filla petita que “parla millor català que rus”, i que té contracte de treball, en pocs dies li retiraran la targeta i es veurà abocat a la irregularitat.

“MOLTA PRESSIÓ”

Un altre testimoni, una mare soltera amb quatre fills que viu des del 2015 a Catalunya i des de fa mesos a la Casa Bloc, ha lamentat que veu acabar la primera fase del programa i rep “molta pressió” perquè abandoni el recurs residencial, però al no tenir aval i ser una família monoparental veu dificultats per accedir a un habitatge.

Ha afegit que la situació d’estrès produïda per la incertesa i la por a tornar a Ucraïna, on a més de la situació política se suma que la seva ex-parella la va amenaçar de mort, afecta el rendiment escolar i el comportament dels seus fills a l’escola, sobretot el del gran, de 12 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor