L’esgotament dels presos durant el judici: ‘Es desperten entre ells picant a les parets’

  • Els familiars denuncien l’esgotament dels presos després de més de cent hores de judici

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
08.03.2019 - 21:30
Actualització: 09.03.2019 - 09:40

Gairebé ha passat un mes d’ençà que va començar del judici i els presos ja acumulen més de cent hores al Tribunal Suprem en sessions maratonianes, algunes de les quals han durat més de deu hores. La més llarga va ser la del dia 20 de febrer, quan van declarar Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó. Havia començat a les 10.00 del matí i va allargar-se fins a les 21.30 del vespre. En el judici no és estrany de veure badalls i mirades perdudes entre els presos, com si desitgessin que Marchena aixequés la sessió fins l’endemà. VilaWeb ha parlat amb Diana Riba, Montse Bassa i Susanna Barreda, que denuncien el ‘esgotament’ dels presos, fet que en pot vulnerar el dret de defensa.

Independentment de quan s’acabi la sessió el dia abans, els presos i les preses es lleven cada dia a les sis del matí. ‘Com que no els autoritzen cap despertador, es desperten tot picant a la paret entre ells perquè estan en cel·les contigües’, explica com a detall Barreda, dona de Jordi Sánchez. Llavors comença una odissea d’una hora i vint fins al Suprem. Primer la Guàrdia Civil els escorcolla i els porta fins a l’Audiència espanyola en un trajecte de quaranta-cinc minuts amb furgoneta en què alguns es maregen; els rep la policia espanyola, que els torna a escorcollar, i els condueix fins al Suprem. Allà, en una sala on són custodiats, s’esperen fins que no comenci el judici. És on dinen i s’estan cada vegada que tenen recés.

Però la part més dura és la tornada, perquè quan arriben a la presó el sopar ja és fred i no tenen la possibilitat d’escalfar-lo. ‘Va directa al llit perquè està cansadíssima’, explica Montse Bassa sobre la seva germana Dolors. Diu a tall de denúncia que n’acaba de rebre una carta en què li detalla com és el dia a dia: ‘M’explica que físicament està esgotada. Que quan arriba el cap de setmana intenta recuperar forces. Passar tantes hores a la sala i escoltar els testimonis interiorment els crea unes contradiccions i els genera unes emocions que psicosomatitzen físicament. Fins i tot necessita vitamines i medicació.’

Susanna Barreda detalla que, després del sopar, Jordi Sànchez puja a la cel·la i encara prepara la sessió de l’endemà, motiu pel qual alguns dies només dorm quatre hores: ‘És molt meticulós i prepara papers i detalls per a transmetre als advocats l’endemà.’ Aquesta setmana molts dels testimonis oferien al tribunal la seva visió dels fets del 20-S, central en la defensa de l’ex-dirigent de l’ANC.

Diana Riba, dona de Raül Romeva, assenyala que encara els ha perjudicat més que hagin habilitat el dilluns. D’aquesta manera el tribunal s’assegura d’haver enllestit el judici abans de les eleccions, però les setmanes es fan més llargues per als presos. ‘No són horaris compatibles amb la salut. Però és un cansament contra el qual ja no s’hi pot fer res’, diu amb resignació. Això sí, diu que Romeva esperava el judici amb ganes perquè això significa que s’acaba la presó preventiva. Té ganes que s’acabi i ‘poder tornar a presons catalanes i tornar a un ritme normal.’

Nul·la comunicació entre setmana
Ara les comunicacions especials s’han traslladat al diumenge perquè els familiars puguin veure els presos. I és que arran del judici la comunicació els ha estat limitada completament perquè les cabines telefòniques ja són tancades quan arriben de nit al centre penitenciari. Si els familiars es desplacen al Suprem –fet que no és gaire habitual durant les declaracions dels testimonis–, també hi poden tenir un breu contacte. Segons que explica Diana Riba, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha autoritzat que es puguin veure durant deu minuts en el recés per a dinar i al final de la sessió.

Aquesta setmana l’equip de defensa de Jordi Cuixart, encapçalat per la lletrada Marina Roig, ha presentat una protesta formal davant el tribunal perquè notifiqui amb més antelació el calendari complet de les sessions per poder preparar els interrogatoris. A més, assenyala que la privació de llibertat dels presos també limita la comunicació amb els advocats i el fet que puguin preparar el judici amb condicions: ‘Obstaculitzen la defensa del senyor Cuixart amb vulneració dels drets de tutela judicial efectiva i defensa, com també del dret de disposar del temps i les facilitats necessàries per a preparar la defensa, continguts dins el dret d’un judici just’, va assenyalar Roig. Diana Riba també recorda que, si els presos fossin en llibertat, quan acabessin les sessions, al cap de cinc o deu minuts serien a l’hotel amb els advocats per a poder preparar la defensa.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor