Familiars de Miguel Ángel Blanco a Ourense creuen que la pancarta de Madrid hauria representat “a totes les víctimes”

  • Veïns, polítics i familiars homenatgen el regidor assassinat per ETA a Xunqueira de Espadanedo, el poble del seu pare

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 17:28

Veïns, polítics i familiars homenatgen el regidor assassinat per ETA a Xunqueira de Espadanedo, el poble del seu pare

ORENSE, 13 (EUROPA PRESS)

Familiars del regidor popular Miguel Ángel Blanco assassinat per ETA fa 20 anys han lamentat la negativa de l’Ajuntament de Madrid de penjar la façana una pancarta amb el rostre del regidor, per considerar que aquesta imatge “no representa Miguel Ángel Blanco, sinó a totes les víctimes”.

A més, han clamat aquest dijous per l'”esclariment” dels crims encara sense resoldre i per “fer arribar el testimoniatge de les víctimes” als més joves, amb motiu d’un homenatge en la localitat de Xunqueira de Espadanedo (Ourense), d’on és originari el seu pare.

Així, el seu oncle Antonio Blanco ha explicat que aquesta pancarta de Madrid “no representa” el seu nebot, “sinó a totes les víctimes que van sofrir una barbàrie sense raó” i ha insistit que “ha de reconèixer-se a totes les víctimes”.

“El que passa és que la mort de Miguel va ser anunciada i va ser molt dur. Vaig pensar que era un parany d’ETA, però van dur a terme l’assassinat”, ha abundat Antonio Blanco, que insisteix que “després de 20 anys encara sembla impossible”.

També considera que “havien d’haver-la posat” Teresa Fernández, cosina del pare de Miguel Ángel Blanco, que ha recordat que el succeït fa vint anys “va ser molt dur” i va suposar “molt de dolor” per a la família.

Un dolor que els ha portat a llegir un comunicat en el qual demanen a la societat espanyola que “no oblidi” i que “no rebaixi les exigències democràtiques enfront de tots els terrorismes” que puguin succeir al país.

LLEGAT

“El llegat de Miguel Ángel Blanco ens convida a estar alerta i units, i a desenvolupar la fortalesa social necessària per enfrontar-nos a aquells que volen aniquilar la nostra forma de convivència i els nostres drets fonamentals”, ha explicat Conchita Martínez, primera política del regidor assassinat.

El comunicat recorda que, malgrat la victòria policial sobre la banda terrorista, “queda molt per fer” i reclama l’esclariment “dels centenars de crims sense resoldre”, així com una resposta al dret de la Justícia que reclamen les víctimes i els seus familiars.

També exigeix a ETA “que es dissolgui i reconegui el mal causat”, així com la “impossibilitat” d’un projecte “totalitari per antidemocràtic i per estar tacat amb el dolor i sacrifici de milers de ciutadans”.

El manifest també ha volgut “denunciar” la “legitimació” del terrorisme al País Basc i Navarra, on segueix sent notícia “per actes” i “declaracions” de representants polítics que “justifiquen o relativitzen” aquest tipus de situacions.

Els familiars han demanat que es posi fi a una “estratègia de blanqueig històric d’ETA” i que les víctimes puguin fer arribar el seu testimoniatge als joves.

FLORS DE PAPER FETES PELS NENS DEL POBLE

Després de la lectura del comunicat, els nens del poble van dipositar flors de paper sota el Monument a la llibertat, que representa el rostre del regidor i dues mans aixecades, amgb les quals es van convertir en el símbol de la mobilització social contra la banda terrorista ETA.

Entre els assistents a l’homenatge es trobava el president de la Diputació d’Ourense, Manuel Baltar, per qui Miguel Ángel Blanco “és la millor encarnació dels valors que propugna la Constitució: llibertat, justícia i pluralisme polític” i l’assassinat del qual “va unir” tota la societat espanyola. “És un dia per recordar l’unitat i condemnar qualsevol qüestió que tingui a veure amb la barbàrie terrorista”, ha abundat.

A més, al vespre d’aquest dijous està previst que el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, participi en un altre acte d’homenatge a la localitat de Faramontaos, a l’Ajuntament de La Merca, d’on procedeix la mare de Miguel Ángel Blanco, i en la qual reposen les restes del regidor popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor