Lluís Fatjó-Villas (Banc d’Aliments): ‘Encara ens falten uns cinc mil voluntaris per al Gran Recapte’

  • Al Banc d'Aliments hi ha preocupació per la baixada de voluntaris · Si no s'aconsegueixen, dubten que es pugui igualar la xifra de l'any passat de 4,5 milions de quilos d'aliments

VilaWeb
Txell Partal
18.11.2019 - 21:50
Actualització: 19.11.2019 - 10:49

Al Banc d’Aliments hi ha preocupació. Tres dies abans de començar el Gran Recapte encara falten uns cinc mil voluntaris a tot Catalunya. ‘Estem una mica preocupats, perquè sabem que hi ha una relació molt directa entre quantitat d’aliments recollits i nombre de voluntaris’, diu Lluís Fatjó-Villas, director del Banc d’Aliments a Barcelona. Això pot fer que no s’aconsegueixi l’objectiu de 4,5 milions de quilos d’aliments. Per això, en aquesta entrevista Fatjó-Villas anima tothom a apuntar-s’hi de voluntari o a anar divendres i dissabte a un punt de recollida per donar productes al Gran Recapte. Cal recordar que el Banc d’Aliments serveix aliments de primera necessitat a més de 195.000 persones a Catalunya.

Sembla que enguany costa d’aconseguir voluntaris…
—Costa una mica més del que és habitual. Aquests últims dies ha crescut, però encara ens falten uns cinc mil voluntaris a tot Catalunya. La gent espera molt a última hora. Però nosaltres insistim perquè s’hi apuntin. Estem una mica preocupats perquè sabem que hi ha una relació molt directa entre quantitat d’aliments recollits i nombre de voluntaris.

A què creieu que és degut que hagi baixat el nombre de voluntaris inscrits?
—El peix està distret amb altres coses… Però també creiem que afecta, i això ens preocupa més, la sensació que la crisi ja s’ha superat i que, per tant, els problemes entorn de la pobresa no són tan importants. Això seria una mala percepció. Això significaria que la pobresa s’ha tornat invisible.

La població ha deixat de ser conscient que molta gent del nostre entorn no té un dret tan bàsic com l’alimentació assegurat?
—No crec que la societat no en sigui conscient, però sí que ha canviat l’ambient. Ja no tenim crisi i sembla que s’han anat superat els moments més complicats. Però els qui vivim aquesta realitat veiem que no és així. La pobresa s’ha cronificat, és molt més dura. Els pobres ara són molt més pobres que abans. Hi ha pobres de tipus molt diferents. Per exemple, ara hi ha gent jove que treballa, però que té una feina precària amb un sou molt baix i que viu dins la pobresa. La gent ha de saber que encara ens cal el suport de la societat civil, perquè avui dia les institucions no poden aportar una renda que garanteixi l’alimentació a tota la societat.

Malgrat tot, el Gran Recapte s’ha consolidat. Ja és com una cita ineludible per a la societat catalana, com la Marató de TV3.
—Sí, sens dubte. Nosaltres calculem que un català de cada quatre participa en el Gran Recapte de manera directa o indirecta. Vol dir que hi col·labora el 25% dels catalans. És un fenomen de mobilització ciutadana gairebé inèdit. Ja he dit que enguany ens falten voluntaris, però en tenim apuntats més de 23.000. Són molts. El Gran Recapte ja forma part dels actes de solidaritat de la societat catalana.

L’any passat es van recollir 4,5 milions de quilos d’aliments. Enguany les xifres podrien baixar?
—Sí, és clar, creiem que la relació entre voluntaris i productes alimentaris recollits és directe. El Gran Recapte necessita la confiança i l’esperit dels voluntaris presents als punts de venda. Si no aconseguim cobrir tots els punts que ens falten em fa l’efecte que no arribarem a una xifra com la de l’any passat.

Pot passar que hi hagi gent que vagi a un supermercat a fer la seva aportació i no hi trobi cap voluntari?
—Amb les xifres que tenim ara mateix, sí. Ens podem trobar que no puguem cobrir certs establiments o torns. Espero que s’hi apuntin molt més voluntaris i no passi. Si es troben amb aquest problema, podran fer donacions per uns altres canals.

Es pot col·laborar per internet?
—Sí, hem obert unes altres finestres. La gent pot col·laborar amb nosaltres fent una donació a la web del banc. Allà poden adquirir aliments o donar diners que nosaltres després convertim en productes alimentaris. A més, aquesta opció en línia és oberta més dies. El Gran Recapte només serà divendres i dissabte. En canvi, les donacions a la web restaran obertes fins a mitjan mes següent.

La campanya del Gran Recapte és tan sols la punta de l’iceberg del Banc d’Aliments?
—Sí, el Gran Recapte ens cobreix els aliments bàsics durant tres mesos, i no tots, perquè no hi entren els productes frescos. Els aliments del Gran Recapte són només el 20% dels recaptats durant l’any. En realitat el Banc d’Aliments és possible gràcies a la lluita diària per recuperar aliments que han sortit del circuit alimentari i s’acabaran malbaratant. Nosaltres, durant tot l’any, fem una tasca per assegurar que podrem servir aliments d’una manera regular.

I com us arriben els altres aliments?
—Treballem cada dia per recuperar aliments. Ens arriben donacions de productes frescos directament de les cooperatives agràries, però també de majoristes. Amb aquests últims fem una tasca de triatge a Mercabarna.

Però què són? Excedents?
—No, a Mercabarna passa que, per exemple, si en una caixa hi ha una poma podrida, ja no es vendrà. Aleshores fem un triatge i separem aquella poma podrida de les que estan bé. Acabem fent una tasca molt manual, mirant-les una per una, per tal d’aprofitar tot allò que podem. I això ho fem a Mercabarna però també en supermercats. N’hi ha que quan abaixen la persiana ens donen productes que ja no podran posar a la venda l’endemà perquè tenen una data de caducitat o de consum preferent molt acostada. En aquest cas, enviem directament les entitats de proximitat que acabaran distribuint el menjar de la manera més immediata possible. També es fan fabricacions que no compleixen les expectatives comercials. Per exemple, hi ha empreses que no treuen un producte a la venda perquè hi ha un problema en el disseny que no perjudica l’aliment. En aquests casos, mirem que ens arribin al Banc d’Aliments per recuperar-los i donar-los l’objectiu pel qual havien estat dissenyats, que és el consum humà.

Una de les novetats d’enguany és que es podran comprar productes frescs en alguns mercats de Barcelona.
—Sí, és una prova que fem per veure què podem fer amb els mercats municipals, que no acostumen a tenir els productes que demanem durant el Gran Recapte. Ells no acostumen a tenir productes com la llet, l’oli o les conserves, però sí producte fresc que nosaltres també utilitzem. La cosa és que no podem emmagatzemar-lo. Per això, la gent als mercats podrà contribuir mitjançant donacions. Podran obtenir uns tiquets que tenen un valor de tres euros i que serviran per a comprar aliments frescos, com ara carn, ous i peix. Aquesta vegada farem la prova a cinc mercats de Barcelona, concretament el del Carmel, el d’Horta, el Mercat de la Mercè, el de l’Estrella i el de l’Abaceria de Gràcia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor