20.02.2017 - 22:00
|
Actualització: 21.02.2017 - 00:33
Carles Puigdemont encara no ha convocat oficialment el referèndum. El govern assegura que va avançant en les qüestions tècniques per a poder-lo fer, però ara per ara no hi ha ni data ni pregunta. En aquesta situació, els partits i les entitats independentistes fan campanyes pròpies, prèvies a la que ha de ser l’oficial que demanarà el sí a la independència. L’horitzó és al setembre, malgrat que diverses veus de l’independentisme, començant per la CUP, han insistit que cal estar preparats per a avançar la data del referèndum si creix la repressió de l’estat espanyol (per exemple, amb la inhabilitació de Carme Forcadell).
El govern ja ha dit que no començaria la campanya institucional fins que el president no fes la convocatòria oficial. I la campanya unitària pel sí a la independència, que ha d’aplegar els partits independentistes i les principals entitats, encara s’ha d’acabar de definir.
L’ANC espera una data concreta
L’Assemblea Nacional Catalana espera que el govern convoqui la consulta per engegar la maquinària a favor del sí. Segons fonts de l’entitat, està preparada, però vol esperar una convocatòria oficial. Ara per ara, l’objectiu central és la campanya ‘Fem futur’ que, en molts aspectes, és una iniciativa a favor del sí, per bé que sense demanar-ne oficialment el vot. Segons l’ANC, quan es convoqui el referèndum, ‘Fem futur’ esdevindrà la campanya pel sí a la independència.
A més a més, el secretariat nacional ha acordat d’intentar fer la campanya final del referèndum conjuntament amb la resta d’entitats independentistes, sobretot amb Òmnium Cultural. Però és una proposta encara poc definida. Òmnium també ha confirmat converses amb l’ANC, però no vol fer públics els detalls de la seva campanya ni quan la començaran.
A banda les dues grans entitats independentistes, Súmate té previst de fer una campanya pròpia i, alhora, treballar amb la resta d’entitats. Ho explicava la nova presidenta, Montse Sánchez, en aquesta entrevista de VilaWeb, en què demanava de començar-la aviat per si el referèndum s’avançava al maig o al juny.
Esquerres per la Independència sí que fa setmanes que ha començat. Integrada per entitats i partits d’esquerres (des d’ERC o la CUP fins al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), va néixer per donar suport al sí en la consulta del 9-N. A final de l’any passat va llançar la campanya ‘Referèndum, República: Sí!’ i ja ha fet uns quants actes.
Els partits treballen en les campanyes ‘prèvies’
El PDECat i ERC van definint les campanyes respectives, però no volen avançar-ne el contingut. El Partit Demòcrata se centra ara en la campanya ‘StartCat: el millor país comença aquí’, que vol explicar de manera sectorial la ideologia del nou partit i el seu model de país. Fonts de la formació expliquen a VilaWeb que és la primera fase de la campanya, que culminarà amb una conferència nacional a la primavera. La segona fase –la campanya oficial pel referèndum– es farà pública ‘quan toqui’, diuen.
ERC treballa en ‘La república que farem‘, una campanya que anomenen ‘pre-constituent’ i que combina actes territorials i actes sectorials. D’aquesta manera, volen consolidar el referèndum, explicar el futur model de país i reforçar el vot a favor de la independència. Alhora, fonts d’ERC expliquen que s’adheriran a la campanya unitària que es faci a favor del sí entre partits i entitats. De moment, el partit no ha decidit encara si farà una campanya pròpia pel sí o només s’integrarà en la campanya col·lectiva.
La campanya de la CUP tindrà una doble funció: en primer lloc, superar la idea que el referèndum podria no fer-se i, en segon lloc, aconseguir la victòria del sí. Per a definir-la, s’ha creat una comissió de campanya que pretén assolir una forta implantació territorial. Segons fonts de la CUP, la campanya es presentarà a final de març, a tot estirar. Tindrà per objectiu arribar a un sector de l’independentisme al qual no pot arribar la campanya col·lectiva que puguin fer la resta de partits i entitats. Tanmateix, no descarten de col·laborar-hi.
La CUP ha estat la formació que més ha reclamat al govern que faci passos ferms cap al referèndum. N’han demanat la convocatòria oficial, la data i una pregunta binària, i també reclamen a l’executiu que la consulta s’avanci al maig si s’intensifica la repressió de l’estat espanyol. La CUP, doncs, veu clar que ha de tenir la campanya a punt per si el referèndum s’acabés fent abans de l’estiu.
Només Demòcrates de Catalunya ha començat una campanya amb l’eslògan ‘Demòcrates pel sí’. Han difós material audiovisual i ja recluten voluntaris per mitjà de la web. Se’n va fer la presentació al desembre i el dirigent de la formació, Antoni Castellà, va insistir en el caràcter transversal de la campanya. A l’acte de presentació hi van assistir representants d’ERC, de la CUP, de Reagrupament i de Solidaritat Catalana. El dia 11 de febrer, Demòcrates va fer un acte per la república de manera conjunta amb ERC, deixant de banda el PDECat.
Com va anar a Escòcia?
És difícil de comparar el referèndum d’Escòcia del 2014 amb el referèndum de Catalunya. L’escocès va ser acordat amb el Regne Unit, se’n van establir les bases, la data i la pregunta, i les majories necessàries per a guanyar. Ací, malgrat la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum per un referèndum acordat amb el govern espanyol, la negativa constant de l’executiu de Mariano Rajoy allunya la possibilitat de pactar-hi res.
En el cas d’Escòcia, el govern britànic, presidit pel conservador David Cameron, va cedir al parlament escocès les competències per a fer aquesta consulta vinculant i veure si els escocesos volien esdevenir un estat independent o no. Finalment, el no es va imposar per un 55%.
La data escollida va ser el 18 de setembre de l’any 2014. El primer ministre escocès d’aleshores, Alex Salmond, va anunciar data i pregunta un any i mig abans: el 21 de març de 2013. Així complia el requisit pactat amb el Regne Unit de fer el referèndum en un període de divuit mesos. A més de la data, també se’n va fer pública la pregunta, senzilla i binària: ‘Escòcia hauria de ser un estat independent?’
El període oficial de campanya va començar quatre mesos abans del referèndum, però les dues opcions ja havien engegat la maquinària força temps enrere. La campanya pel sí, amb el lema ‘Sí, Escòcia’, va començar el 25 de maig de 2012. Un mes després, el 25 de juny, arrencava la del no, amb el lema ‘Millor junts’.