06.04.2025 - 11:45
|
Actualització: 06.04.2025 - 18:22
La Generalitat ha localitzat a les Illes Columbretes (Plana Alta) més de trenta monedes sense encunyar que, segons tots els indicis, pertanyien a un taller de falsificació actiu a la fi del segle XVII. És una troballa inèdita en aquest indret protegit del litoral de Castelló, que podria confirmar la presència –o almenys el pas– de pirates per l’arxipèlag. El secretari de Medi Ambient i Territori, Raúl Mérida, ha dit que la troballa “reforça la teoria de la presència o pas de pirateria a l’illa”. Fins ara, no es tenia constància d’assentaments humans a les Columbretes abans del segle XIX, quan s’hi construí el far.
Les 33 peces es van trobar l’any passat durant uns treballs de manteniment als antics canals de recollida d’aigua de pluja, que conduïen fins a una cisterna. Un dels treballadors de la brigada de la reserva natural, amb coneixements de numismàtica i arqueologia, va detectar un fragment metàl·lic verdós. La seva experiència li va permetre d’identificar-lo com un tros de bronze o coure tallat amb cisalla.
A partir d’ací, va començar a recollir-ne més: fragments de barres i retalls metàl·lics, alguns de mil·limètrics, fins que va localitzar un primer cospell, és a dir, un disc metàl·lic destinat a encunyar-hi una moneda. Finalment, en va trobar una trentena, tots acumulats en una mateixa zona, prop del cementeri de l’illa.

El descobriment fou comunicat al Museu de Belles Arts de Castelló, on l’arqueòleg Arturo Oliver Foix en confirmà la importància. Segons que va explicar, tot apunta a un petit taller de falsificació actiu el segle XVI o XVII. El museu en traslladà l’estudi a la Universitat de València, que va verificar que, tot i que cap de les peces no era encunyada, totes estaven preparades per a ser-ho. I que, malgrat la informació limitada que ofereixen, les peces avalen la hipòtesi d’un lloc de falsificació a les Columbretes a la fi del segle XVII.