14.03.2019 - 17:38
|
Actualització: 18.03.2019 - 23:35
És la primera vegada que visiteu les Falles de València? Ja hi heu anat però voleu descobrir la festa d’enguany? Ací trobareu informació de tot allò que podeu fer durant la setmana fallera que comença aquest divendres, 15 de març, amb la plantà de les falles infantils.
Més de set-centes falles inundaran els carrers de València aquests dies. I això vol dir també pólvora, xarangues, llums, gent al carrer i bunyols amb xocolata. I –no cal pas amagar-ho– també seran dies de batibull de trànsit, amb molts carrers tallats i aglomeracions.
La setmana fallera comença demà, 15 de març, amb la plantà, i s’acaba el 19, dilluns, amb la cremà de totes les falles. Durant quatre dies la ciutat es paralitza i s’aboca a la festa. Els carrers s’omplen de monuments i els fallers surten al carrer a celebrar la data que esperen amb ànsia tot l’any. A continuació us oferim una guia per a saber tot allò que no us podeu deixar escapar durant la setmana fallera.
Quines són les falles que no podeu passar per alt?
Hi ha tantes falles per visitar, que la recomanació millor i primera és que feu un recorregut per aquells monuments que us faci gràcia de veure. No podeu passar per alt les falles més espectaculars, que són les de la Secció Especial, que trobareu detallades en aquest mapa.
En total són nou falles, totes força a la vora. Aquest any no us podeu predre la falla l’Antiga de Campanar que s’ha endut el primer premi de la Secció Especial. Diumenge es van donar a conèixer tots els premis.
Al mapa, també hi hem indicat les falles municipals situades a la plaça de l’Ajuntament. La falla grossa ha estat dissenyada per segon any consecutiu pels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz. Després de l’experiència tan gratificant del 2018, enguany han treballat amb els artistes urbans valencians PichiAvo. La creació és una falla clàssica però amb una cobertura ben moderna.
Fa una setmana que planten la falla de l’ajuntament. Precisament, aquests dies s’ha pogut veure els PichiAvo com la complementaven amb un gran mural de grafits.
La falla infantil municipal es titula ‘Paradetes de flors número 14’ i ha estat dissenyada pel duet Cap de Suro, format per Ariadna González i Xavier Guerea. El propòsit és fer un homenatge a les paradetes de flors típiques. A més, els creadors han fet una falla interactiva, de manera que els visitants hi podran interactuar amb l’olfacte, l’oïda i la vista.
Les falles alternatives
Les Falles Populars i Combatives són una proposta nascuda el 2002 al districte de Ciutat Vella, gràcies a la feina conjunta de diversos col·lectius de la ciutat. Amb els anys, ha anat consolidant-se com una alternativa a les falles oficials, amb l’objectiu de gaudir de la festa fallera, però recuperant el carrer i la cultura lliure i popular. És una manera de retornar a l’esperit popular de les falles. És una altra visió, en què la cosa més important no són els monuments sinó la gent i la festa.
Per sisè any consecutiu Falles Populars i Combatives llança un videoclip per celebrar les falles. Enguany el grup Frida canta a la justícia en forma de trap. ‘Crema-ho tot’ és el títol d’aquesta peça musical plena de contingut reivindicatiu i protesta social.
La ruta alternativa de les falles
Si voleu veure falles alternatives també podeu visitar la falla emblemàtica reivindicativa Arrancapins. I si voleu evitar aglomeracions, podeu visitar les falles d’algunes altres poblacions, com ara Alzira, Borriana i Torrent.
‘Mascletà’
D’ençà de l’1 de març la ciutat trontolla amb la mascletà, que es fa cada dia a les dues del migdia a la plaça de l’Ajuntament de València. És un concert d’explosions acompanyat d’olor de pólvora. S’hi ha d’anar molta estona abans per poder viure-la des de la plaça, i com més a prop millor, sempre respectant les distàncies de seguretat. Es recomana de posar-se d’esquena a la direcció del vent per evitar el fum i els paperets dels petards. Dura uns cinc o set minuts i una volta s’ha acabat cal molta paciència per a sortir de la plaça.
L’espectacle comença quan la fallera major de València dóna l’ordre al pirotècnic. ‘Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà‘, n’és el senyal.
Carrers il·luminats
Moltes falles engalanen l’espai amb il·luminació de tota mena. És una moda que s’ha consolidat amb els anys. Enguany la guanyadora ha estat la Falla de Cuba – Puerto Rico. El segon premi se l’ha endut la Falla Sueca – Literat Azorín, i el tercer la Falla Cadis – els Centellets.
Però enguany hi ha canvis. Només la falla Cuba – Literat Azorín mantindrà l’espectacle de llum típic, perquè la junta de seguretat de les Falles ha suspès l’espectacle tradicional de llums al barri de Russafa.
Castells de focs
Des del 16 fins al 18 de març, el cel de València s’omple de llum i de color cada nit, amb uns focs artificials impressionants. El millor lloc per a veure’ls és el passeig de l’Albereda, on es concentra la gran multitud de gent, però també es pot veure de qualsevol pont del riu. Cal anar-hi d’hora per a aconseguir un bon lloc.
El dia més especial és el dilluns 18, quan es fa la Nit del Foc, que comença a la 1.30. S’hi poden veure els castells més espectaculars i llargs. Enguany se n’encarregarà la Pirotècnica Caballer, que també tirarà la mascletà de Sant Josep i l’espectacle pirotècnic que inaugurarà les falles.
El 16 de març, la Pirotècnica Vulcano tirarà per primera vegada un castell per les falles. Serà al punt de mitjanit. El 17 de març el castell serà a la 1.00.
Ofrena de flors
El 17 i el 18 de març, els fallers fan l’ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de València. Totes les comissions van del seu casal a la plaça de la Mare de Déu per lliurar-li un ram. S’hi han de fer moltes hores de cua. Amb els rams, es fa un tapís impressionat, de quinze metres, just davant la basílica. Una volta acabat, és exposat perquè tothom el pugui veure.
La Cavalcada del Foc
Un dels actes més desconeguts pels turistes és la Cavalcada del Foc, que a partir de les set del vespre recorre els carrers de Russafa i Colom fins a arribar a la Porta de la Mar. Representa l’exaltació del foc, just abans de la cremà. És la barreja perfecta de foc i festa. Hi ha carrosses, mecanismes de foc gegants, pólvora, música…
La ‘cremà’
És el punt final de la setmana fallera. Les primeres falles que es cremen són les infantils, a les deu del vespre. La falla infantil guanyadora del concurs és especial i per això es crema mitja hora més tard que la resta. A les onze és el torn de la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament.
Després toquen els monuments grans. Se segueix el mateix sistema. A mitjanit es cremen totes les falles, tret de la guanyadora, que es crema mitja hora més tard. L’última és la de l’ajuntament, que s’encén després d’un gran castell de focs artificials, cap a la una. Veure cremar tres falles és molt complicat. És recomanable d’anar amb prou temps a alguna de prop de l’ajuntament –com ara la del convent de Jerusalem o la de la plaça del Pilar–, veure tot el procés de la cremà i després anar cap a la plaça de l’Ajuntament. Acostuma a haver-hi molta gent; tanta, que de vegades es fa difícil de veure cremar la falla.
És una nit de contradiccions per als fallers: festa i disbauxa es barregen amb la pena perquè les festes ja s’acaben. És normal de veure caure alguna llàgrima mentre es cremen les falles, sobretot a les falleres majors, que acaben el seu regnat.
Què podem fer de nit?
Les Falles no s’entenen sense les nits de festa. Els carrers de València s’omplen de multitud d’orquestres i discomòbils que animen l’ambient de totes les comissions falleres. Tothom hi és benvingut.
Què s’hi pot menjar?
La paella és el menjar típic de València. I, naturalment, per les Falles no pot faltar. El concurs de paelles és tot un clàssic. Totes les comissions falleres de la ciutat n’organitzen alguna. Si aneu amb colla, us podeu apuntar a un dels concursos i passar una estona inoblidable. En aquests casos, és important de participar i no pas de guanyar. Si cuinar no us agrada, hi ha moltes comissions que fan paelles enormes i hi conviden el veïnat.
Ara, només d’arribar a València veureu que per la ciutat hi ha molts llocs on venen bunyols, xurros i xocolata a tothora. Qualsevol moment del dia és bo per a menjar-ne. No podeu anar-vos-en de València sense haver tastat els bunyols de carabassa típics d’aquestes dates.
I per sopar? És corrent de fer-se un entrepà i anar a menjar-se’l en algun casal faller. Una de les novetats d’aquests últims anys són les calçotades, que ja han arrelat i no falten en cap comissió.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes