Falles.- Les falles arriben puntuals a la seua cita amb el color i la sàtira en una plantà a prova de pluja

  • València ha sigut envaïda ja per més de 700 monuments fallers --entre grans i infantils-- que lluïxen en els seus carrers i que, malgrat els contratemps patits en els dies previs a la 'plantà' a causa de la climatologia adversa, estaran a punt per despertar l'admiració dels centenars de milers de visitants de les Falles.

VilaWeb

Redacció

15.03.2017 - 18:09
Actualització: 16.03.2017 - 14:36

VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

València ha sigut envaïda ja per més de 700 monuments fallers –entre grans i infantils– que lluïxen en els seus carrers i que, malgrat els contratemps patits en els dies previs a la ‘plantà’ a causa de la climatologia adversa, estaran a punt per despertar l’admiració dels centenars de milers de visitants de les Falles.

Després d’hores d’intens treball i nits d’insomni, els artistes fallers donen els últims retocs a unes creacions que, enguany, han patit les conseqüències del temporal. Malgrat tot, les comissions, especialment les de Secció Especial –la màxima categoria de les Falles de València– confien que el seu monument serà el guanyador.

A primera hora d’este matí estava completa la plantà de les ‘falletes’, els monuments infantils, que ja reben als jurats per a conéixer esta nit el seu veredicte. Este dijous serà el torn de les falles grans, encara que, a causa de les seues importants dimensions, la majoria dels ninots es troben ja exposats.

El recorregut per les Falles d’Especial de 2017 portarà al visitant per 11 comissions. Es tracta de Cuba-Literat Azorín; Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal; L’Antiga de Campanar; Exposició-Micer Mascó; Plaça del Pilar; Almirall Cadarso-Comte Altea; Regne de València-Duc de Calàbria; Sueca-Literat Azorín; Malvarrosa-Antonio Ponz Cavite; Na Jordana i Federico Mistral-Murta.

La històrica Na Jordana fa gala de l’esperit crític que l’ha caracteritzat amb ‘Comèdia’, un treball de l’artista faller Toni Pérez i José Gallego, responsable del guió, que representa “un corral de comèdies que ret homenatge al de l’Olivera de València”. Amb açò recupera també el teatre del segle XVII i a autors com Dante, la ‘Divina Comèdia’ del qual apareix representada en la falla.

El vicepresident de Na Jordana, Vicent Borrego, ha comentat que el monument va patir alguns desperfectes “pels vents huracanats” dels últims dies. En concret, la barbeta de la comediant –que és la figura central de la falla–, va haver de ser escatada i repintada. A més del vent, la situació de la falla dificulta la tasca de muntatge, ja que es troba propera al riu i la plaça “és un embut de vent”.

Després de la seua llarga trajectòria per la falla, Borrego afirma que “el vincle amb les arrels continua viu”, ja que els jóvens que no viuen en el barri tornen per a unir-se a la festa.

“Esta es portarà alguna cosa”, comentaven alguns dels quals s’han acostat este matí a veure la Falla del Pilar, tot i que algunes de les peces encara estaven cobertes per la pols que acumulen en el seu trajecte des del taller. El colossal monument, que porta el lema de ‘Que li tallen el cap’, compta amb 55 peces. L’artista, Paco Torres, debuta en la comissió enguany.

Del XVII a la Revolució Francesa, la falla reflectix “la carrossa que és Espanya, que conduïxen els més poderosos que es porten el més valuós del país”. Als costats de la peça central, dues figures presenten actitud reivindicativa que simbolitzen “la gent que s’ha donat compte i que els està aturant”.

Per la seua banda, en Convent Jerusalem les grues seguien coronant algunes de les figures mentre l’artista Pere Baenas anava i venia reparant alguns dels desperfectes. “Ha estat més de 24 hores plovent, però l’important és que la falla està en peus”, comentava alleujat en el matí d’una jornada laboral sense límits que acabarà “quan la falla estiga acabada, l’important és que quede bé”.

Malgrat la magnitud, les ratxes de vent, les pluges, encoratja a este artista faller a seguir “que la falla seguix en peus”, reiterava. “Es passa molt mal perquè no pots fer res mentre plou”, afegia mentre mirava la falla de 24 metres d’altura.

El president de la falla, Santiago Ballester, confirmava el que s’ha dit per l’artista: “La nit serà llarga”. El tema d’enguany és Bollywood, d’ací “els colors, les pedretes i el detall”.

RUSSAFA

Ja en el barri de Russafa, Sueca-Literat Azorín concursa amb ‘Per on passa arrasa’, una creació que al·ludix al guerrer Àtila en el seu camí a la conquesta de Roma. Javier Álvarez Salas Salinas i Ramón Plá (dissenyador) han sigut els encarregats de dirigir el projecte.

Es respirava tranquil·litat i assossec, mentre els fallers jugaven a les cartes, l’artista donava les últims destals. Asseguren que “no han tingut problemes amb les pluges”, i segons un dels quatre presidents que té esta falla van “bé i sense problemes”. La falla estarà llesta” i és una proposta “per a competir i estar en els llocs de dalt”, afirmava un altre dels presidents. Es consideren una “comissió de plantà” pel que cuidar el detall està entre les seues prioritats. Esta nit, tampoc tenen previst dormir.

Per part de la veïna Cuba-Literat Azorín, un dels veterans integrants de la comissió Antonio Abadia, faller des de 1955, sí ha comentat que a causa de “l’animalada” de pluja que va caure “hi ha hagut que rascar, masillar, assecar i després pintar”. Després de demanar que no es molestara a l’artista faller, que estava retocant les peces, ha comentat que el monument va ser arruixat amb aigua ionitzada.

Cal recordar que Carlos Carsí, l’artista faller, ja va aconseguir un històric primer premi per a la comissió de Cuba l’any passat.

UN COET A PUNT D’ENLAIRAR

Fora de concurs, la Plaça de l’Ajuntament acull la falla municipal, que en esta ocasió bat rècords en ser la més alta de la història amb uns 42 metres. “És un coet a punt d’enlairar?, es preguntaven alguns dels assistents a la mascletà en veure l’estructura del monument.

Però no es tracta d’un vehicle espacial sinó d’un projecte de l’arquitecte Santiago Calatrava que ara es reinterpreta a manera de sàtira en esta falla. Amb el títol ‘València, Ca la Trava’ es realitza una crítica humorística dels obstacles als quals s’ha enfrontat la ciutat del Túria durant dècades amb referències a tot allò que es va projectar i mai es va executar a causa de les diferents i nombroses traves, i que ara es recupera, es planta i es cremarà el pròxim 19 de març.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor