Tot allò que cal saber de les falles, a Andorra la Vella

  • Andorra la Vella acull el quart Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània, del 22 al 24 de novembre

VilaWeb

Text

Pau Benavent

21.11.2019 - 21:50

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acull el quart Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània, una cita que tracta amb profunditat tot allò que envolta el foc com a element indissociable de la cultura popular. D’ençà del primer certamen, ha mostrat expressions diverses, sobretot, de la nostra riba.

A grans trets, l’any 2016, a Vic, va donar a conèixer la diversitat de manifestacions amb foc que hi havia pel solstici d’estiu. L’any següent, a Reus, va focalitzar l’atenció en les celebracions del cicle hivernal. I, l’any 2018, a Gandia, va tractar el paper que han tingut –i tenen– els focs pirotècnics en les festes.

Enguany, el simposi porta per títol ‘Les simbologies i els rituals al voltant del foc‘ i analitza el foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana.

Les falles a fons

El simposi fa una atenció especial a les falles pirinenques amb trenta activitats específiques, tot aprofitant que els col·lectius fallaires del Principat d’Andorra i dels Pirineus mantenen viva aquesta tradició, que va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015.

De fet, les dues conferències inaugurals analitzen la incidència que el teixit associatiu i els reconeixements institucionals tenen sobre les falles pirinenques. Albert Roig, per una banda, i Sofia Isus i Marc Ballesté, membres de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus-Universitat de Lleida, per una altra, parlaran de la preservació, la salvaguarda, la divulgació i la difusió de la festa d’ençà que les falles han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Més de seixanta activitats

Si bé la meitat del simposi és dedicat a les falles, l’altra meitat inclou continguts diversos d’arreu del país i de fora, fins a completar un programa amb seixanta-una activitats. En total, s’hi faran tres ponències, un espectacle de dansa, un concert, una taula rodona, vint-i-set comunicacions, quatre exposicions amb visites comentades, vuit presentacions de llibres, l’emissió de l’audiovisual que es va presentar per a la candidatura de la UNESCO i es projectaran setze documentals, majoritàriament breus, que mostraran la vitalitat i les particularitats de la tradició a pobles com Montmany, Isil, Les i Castanesa.

L’única taula rodona del simposi, amb representants d’arreu del país, mostrarà les diverses postures envers la festa i abordar fets susceptibles de generar conflicte, com ara la turistificació de les festes i la introducció de protocols.

L’antropòleg de la UB Manuel Delgado oferirà la ponència ‘Les fogueres de Sant Joan a Barcelona durant la primera postguerra (1939-1944)’ i el periodista Toni Mañané presentarà ‘Cremem Barcelona. Un projecte per recuperar les fogueres de les fogueres de Sant Joan a Barcelona’.

L’activista cultural Guillem Roma explicarà ‘La festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia i Barcelona’; la filòloga i traductora Fabiola Sofía Masegosa, ‘La Santantonà de Morella’; l’escriptor i excursionista Jordi Pasques, els ‘Indicis de fogueres cimals de sant Joan a la vall de Sallent, municipi de Coll de Nargó’; i el periodista Alfons Llorenç parlarà dels rituals i els símbols dels focs festius en mans dels infants.

I a més de tot això, hi haurà comunicacions sobre la Flama del Canigó i la seua simbologia, sobre la incidència de les normatives del foc en les festes, tòpics ancestrals i rituals contemporanis, la relació de les plantes amb el foc fester, la xarxa de focs de la Pulla, a Itàlia, i moltes curiositats més.

Dos espectacles d’arrel

Dos espectacles basats en la tradició oferiran la part més lúdica del certamen. Els tres esbarts andorrans, l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, l’Esbart Laurèdia i l’Esbart Valls del Nord, mostraran els balls que fan durant la nit de la cremada de falles a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Ordino. Serà divendres a la plaça de Guillemó, sota el títol ‘Danses al voltant del foc’.

I dissabte, l’Orquestrina Trama farà ballar tothom amb un espectacle on sonaran alguns dels temes enregistrats en els seus dos discs, Paralopop i Hèsta!. Tocaran pasdobles, masurques, xotis i molt més, tot amb la seua mirada jove i renovadora del repertori tradicional dels Pirineus.

El simposi és organitzat per la Societat Andorrana de Ciències, l’Associació de Fallaires de les Valls d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor