Facebook introdueix una eina per ensenyar a identificar les notícies falses

  • La xarxa social Facebook ha introduït en la seva plataforma a Espanya una nova eina amb la qual s'ensenya als seus usuaris a distingir les notícies falses, que consta d'una guia amb deu consells com examinar les URL de les notícies, revisar les dates o contrastar amb altres notícies.

VilaWeb
Redacció
22.09.2017 - 17:09

MADRID, 22 (Portaltic/EP)

La xarxa social Facebook ha introduït en la seva plataforma a Espanya una nova eina amb la qual s’ensenya als seus usuaris a distingir les notícies falses, que consta d’una guia amb deu consells com examinar les URL de les notícies, revisar les dates o contrastar amb altres notícies.

A la iniciativa de Facebook, que ha estat desenvolupada per la pròpia xarxa social en col·laboració amb l’organització First Draft, pot accedir-se des d’aquest divendres en el News Feed de la plataforma de Mark Zuckerberg, segons ha revelat la companyia a través d’un comunicat a la seva pàgina web oficial.

En punxar en l’eina, que segons Facebook es mantindrà durant uns dies a Espanya, la xarxa social redirigeix a l’usuari al seu Centre d’Ajuda, en el qual es troba el decàleg de consells. Amb aquesta iniciativa, la companyia aspira a acabar amb els incentius econòmics de les notícies falses, ajudar la gent per trobar-les i crear també productes per a això.

ELS 10 CONSELLS DE FACEBOOK CONTRA LES ‘FAKE NEWS’

El primer dels consells de Facebook passa per no confiar en els titulars de les notícies, especialment si contenen admiracions, majúscules o informen de fets inversemblants. A més, la xarxa social recomana comprovar les URL per assegurar-se que es tracta d’una font oficial.

Facebook aconsella també revisar altres aspectes com són les fonts i el format, i de si es tracta d’un lloc amb més informació creïble o si el disseny és estrany o descurat. Així mateix, les fotos i les dates són característiques que resulta important revisar, ja que el material gràfic pot manipular-se o treure’s de context, igual que la cronologia dels fets.

La xarxa social remarca la importància de mantenir una postura crítica davant la informació, per així poder distingir les notícies de broma i verificar els fets consultant les fonts internes usades per escriure la notícia, o bé revisant altres articles publicats sobre el mateix tema.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor