Facebook censura la primera ministra de Noruega i el país s’aixeca contra ‘el nou censor global’

  • La fotografia de la família que fuig del napalm a Vietnam protagonitza un nou escàndol al voltant de la xarxa social

VilaWeb

Redacció

09.09.2016 - 19:58
Actualització: 09.09.2016 - 23:19

La política de censura de Facebook és cada dia que passa un dels punts més febles del gegant de les xarxes socials. Els continus escàndols provocats per les seves arbitrarietats a l’hora de censurar continguts han arribat al cim avui quan per primer vegada han censurat el post d’una primera ministra, la de Noruega. L’escàndol que s’ha creat amenaça amb provocar un problema polític enorme per a Facebook. De moment Noruega està en xoc per la censura i l’afer ha desencadenat tot un seguit de crits d’alarma de polítics de tot Europa.

Tot comença fa dues setmanes. Aleshores el famós escriptor noruec Tom Egeland va publicar una sèrie de posts sobre el tema de les fotos més famoses sobre la guerra. Una d’elles era la tan coneguda fotografia d’una família fugint al VietNam del napalm que disparaven les forces americanes. Aquesta cèlebre fotografia d’Associated Press està reconeguda com una de les més importants de la història i va merèixer el prestigiós Premi Pulitzer. La sorpresa va arribar quan el post de Tom Egeland va ser esborrat per Facebook adduint que la noia que es veu en la fotografia està despullada.

napalm vietnam

Milers de noruecs van penjar després la mateixa fotografia mentre el debat arribava a la premsa noruega. Aftenposten el més important diari del país, ha sortit aquest divendres al 32183194-b955-4167-98b9-a598c510e45equioscos amb la reproducció de la fotografia i una carta oberta del seu redactor en cap Egil Hansen al president de Facebook Mark Zuckeberg. Diu Hansen: ’t’escric perquè estic preocupat pel fet que el mitjà més important del món limita la llibertat en comptes d’intentar entendre-la i perquè ho fa de la manera més autoritària.’ Hansen afirma que el món no pot permetre que una sola persona o institució pugui decidir què es veu i que no es veu i fa una crida oberta a lluitar contra Facebook i la implantació de la ‘censura global’. El president de l’empresa editora Schibsted, la més important d’Escandinàvia i una de les més importants d’Europa amb diversos en diversos països, ha dit que ‘la censura de Facebook és un atac intolerable a la llibertat d’expressió i a la democràcia’ i ha demanat als editors de diaris una política comuna per combatre Facebook.

La cosa s’ha complicat encara més quan aquest matí, després de veure la portada d’Aftenposten la primer ministra de Noruega, la conservadora Erna Solberg, ha decidit penjar la foto i un comentari crític amb la xarxa social. El comentari ha estat immediatament censurat per Facebook i l’escàndol ha pujat encara més. La primer ministra ha intentat pujar diverses vegades la fotografia i textos contra la censura i tots han estat prohibits, excepte quan ha tapat amb un quadrat negre la nena.

censura facebook

Després de saber-se el que estava passant la Federació Noruega de la Premsa ha demanat al fons de pensions del govern noruec que investigui les pràctiques censores de Facebook, aprofitant que és propietari d’un 0,52 per cent d’aquesta empresa. I diversos partits polítics han cridat al parlament perquè es prenguin mesures contra la censura pràcticada per Facebook. L’oposició d’esquerres ha qualificat l’empresa nordamericana de ‘nou censor global’.

-ACTUALITZACIÓ. Finalment divendres a la nit Facebook ha anunciat que permetrà penjar la foto.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor