Faada demana al Govern que torni a multar per abandó d’animals en comptes dels ajuntaments

  • La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada) ha reclamat a la Generalitat que torni a assumir la responsabilitat de sancionar per abandó d'animals de companyia, una competència que al març va delegar als municipis de més de 10.000 habitants.

VilaWeb
Redacció
02.09.2017 - 11:51

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada) ha reclamat a la Generalitat que torni a assumir la responsabilitat de sancionar per abandó d’animals de companyia, una competència que al març va delegar als municipis de més de 10.000 habitants.

La coordinadora del departament d’animals domèstics de Faada, Eva Fornieles, ha dit en una entrevista d’Europa Press que la Generalitat ha traslladat la responsabilitat als ajuntaments “però molts no tenen interès a sancionar o no tenen coneixements”.

L’Executiu va modificar al març la llei de protecció dels animals de manera que els municipis van passar a ser responsables d’imposar totes les sancions greus que recull la llei.

La llista d’infraccions conté 27 punts, inclòs no mantenir als animals amb l’alimentació necessària, no donar-los atenció veterinària, la venda irregular i també l’abandó –excepte quan hi ha danys greus, la qual cosa es considera infracció molt greu, que segueix sancionant la Generalitat–.

SERVEIS JURÍDICS SATURATS

Fornieles ha assegurat que aquesta decisió respon la saturació dels serveis jurídics de la Generalitat: “Hi havia molta lentitud a l’hora de tramitar les denúncies. Traslladar-ho als ajuntaments ha estat una forma de fer que els expedients els tramitin ells i així descongestionar”.

Segons ella, aquesta decisió ha fet que ara, en comptes de tenir un sol interlocutor, ho són els 121 municipis catalans amb més de 10.000 habitants: Fornieles creu que la solució és “que la responsabilitat torni a la Generalitat i aquesta posi més mitjans a nivell jurídic”.

A més, considera els ajuntaments demostren falta d’interès, més que falta de recursos: “Fins ara molts no han estat capaços de sancionar per una infracció lleu, com és no identificar correctament, que ja era responsabilitat seva. Molts podrien fer campanyes de conscienciació i no ho fan. Sembla que solament els preocupin els excrements al carrer”.

No obstant això, admet que algunes poblacions sí han mostrat especial interès, ja sigui demanant poder formar expedient o amb campanyes informatives, per la qual cosa proposa que “es traslladi la responsabilitat solament als ajuntaments que ho sol·licitin, perquè això demostra que realment tenen interès”.

DEMANA UNA NOVA LLEI

L’entitat considera que una nova llei ha de substituir a l’actual norma catalana de protecció, amb diverses modificacions des de la seva aprovació en 2008: “Hem tingut una molt bona llei però a l’hora de la veritat ha quedat en paper mullat perquè el reglament no s’aplica. A més sorgeixen problemàtiques noves”.

També considera “irrisorias pel dany causat” les sancions per la venda il·legal de cadells, perquè els infractors poden compensar els 400 euros de sanció amb la venda de la resta de la ventrada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor