09.08.2020 - 18:50
|
Actualització: 09.08.2020 - 18:51
Tres dels cinc incendis que han afectat zones forestals del País Valencià durant el cap de setmana han estat apagats (Benaixeve, Benifato i Castell de Guadalest), un quart (Castell de Castells) està controlat i previsiblement es donarà per apagat. El cinquè i més virulent (la Vall de Gallinera), es troba delimitat i el seu perímetre, de moment, no creix.
Segons les dades facilitades pels serveis d’Emergències de la Generalitat, dels tres incendis que es van declarar ahir: Castell de Castells, Castell de Guadalest i la Vall de Gallinera, aquest últim és el que més mitjans materials i humans concentra, i també el que més superfície ha afectat, prop de 160 hectàrees. En declaracions fetes des del punt de comandament avançat, el secretari d’Emergències, José María Ángel ha anunciat que ja no hi ha flama en aquest incendi però encara queden ‘punts calents’ que s’estan combatent des dels vehicles aeris amb productes retardants i aigua.
Ha destacat la complexitat del dispositiu de control i extinció del foc a causa de les condicions meteorològiques adverses d’ahir i d’avui, amb molta calor -màximes pròximes als 40 graus- i vent en la zona, així com per l’orografia del terreny, perquè en alguns punts hi ha desnivells del 70%. Durant el dia han treballat en la zona disset vehicles aeris (sis avions i onze helicòpters), així com deu dotacions dels Bombers d’Alacant, cinc dotacions de bombers forestals de la Generalitat, autobombes, brigades i agents mediambientals.
L’incendi de Castell de Castells ha estat donat per controlat al voltant de les 10 del matí després d’haver cremat, segons les estimacions del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant, unes setze hectàrees de massa forestal. Aquest incendi continua sense flama, de manera que es preveu que es pugui donar per apagat demà. Igualment, l’incendi que ja va quedar extingit aquesta passada matinada va ser el declarat a Castell de Guadalest.
Pel que fa als dos incendis forestals declarats avui, a Benaixeve i Benifato, tots dos han pogut ser apagats en poques hores gràcies a la intervenció de mitjans aeris. El de major intensitat ha estat el de Benaixeve, que ha afectat l’anomenat Cerro Carpio d’aquest petit poble situat al costat de l’embassament del mateix nom i al Parc Natural de Xera-Sot de Xera.