Extinction Rebellion bloca algun dels carrers més cèntrics de Londres

  • Activistes contra l’extinció intentaran aturar Londres amb suports arreu del món, incloent-hi Barcelona, València i Eivissa

VilaWeb
Redacció
14.04.2019 - 21:50
Actualització: 15.04.2019 - 14:54

Es fan dir XR (Extinction Rebellion). Són grups de persones que consideren que la vida al planeta és al llindar de l’extinció i que cal rebel·lar-se per impedir-ho. Fan servir la resistència pacífica per a alertar contra allò que consideren un trencament de l’equilibri climàtic i per a aturar la pèrdua de biodiversitat, per tal de minimitzar el risc de l’extinció humana i el col·lapse ecològic.

Avui, dilluns 15 d’abril, els manifestants han blocat alguns dels carrers més importants de la Londres. A Barcelona, València, Eivissa i dotzenes de ciutats d’arreu del món grups de suport procuraran d’estendre la rebel·lió a cada localitat.

L’acció d’avui a Londres s’ha definit com a resistència pacífica. Els manifestants han interromput el trànsit en punts estratègics de la ciutat com ara la plaça del Parlament, el pont de Waterloo, l’Arc de Marbre o el carrer d’Oxford. La voluntat ha estat de blocar el trànsit de manera simultània i d’impedir el funcionament normal de la ciutat per tal d’alertar al govern britànic sobre la seva responsabilitat en la lluita contra l’extinció de la vida al planeta.

En suport d’aquesta acció els tres grups actius de XR als Països Catalans també han convocat accions. A Eivissa encara no és pública. A Barcelona consistirà en una concentració a Plaça Catalunya a les 18.30 en què demanaran de venir amb roba negra. A València la concentració serà mitja hora abans, a les 18.00, a la plaça de l’Ajuntament, i demanaran als participants que hi acudeixin amb plàstics per remarcar l’abast del problema i es farà una mascletada ecològica amb ampolles.

Les demandes del moviment XR

XR ha fet tres demandes al govern britànic que els grups locals intentaran adaptar localment. La primera és la declaració d’un estat d’emergència climàtic i ‘dir la veritat a la població’. La segona és reclamar la reducció dels gasos hivernacle a zero el 2025. La tercera és la creació d’una Assemblea Ciutadana sobre el clima i la justícia ecològica.

Entre els qui hi donen suport hi ha activistes i artistes com Noam Chomsky, Naomi Klein, Radiohead o Stephen Fry. L’actriu Emma Thompson ha declarat que ‘el nostre govern [el britànic] ha signat uns quants acords però ha trencat totes les promeses que hi havia fet. Ara és el moment de salvar el planeta com el coneixem, perquè no hi ha un planeta B’.

La intenció dels manifestants és no abandonar el carrer. Volen restar-hi en les localitzacions que han triat mentre sigui possible fent-hi tota mena d’activitats de protesta i conscienciació ciutadana.

Un moviment creat per desobeir

Extinction Rebellion es va crear al Regne Unit el maig del 2018 quan un centenar d’acadèmics varen signar una carta de suport al moviment. De llavors ençà, i mitjançant el grup Alçant-nos!, van anar fent accions de desobediència que inclouen la voluntat d’anar a la presó, inspirades en les accions del Comitè dels Cent als anys seixanta.

En la seva primera carta oberta van declarar que ‘el nostre govern és còmplice de no reconèixer que el creixement econòmic infinit del planeta, que té recursos finits, no és possible. El contracte social s’ha trencat i per això no solament és el nostre dret de rebel·lar-nos per defensar la vida sinó també la nostra obligació. Reclamem al govern que expliqui la veritat i demanem la creació d’una Assemblea Ciutadana que treballi amb els científics per desenvolupar de manera urgent un pla creïble per a la descarbonització total de l’economia’.

De llavors ençà el moviment ha fet accions de blocatge en edificis i espais públics, sempre pacífiques, però que han causat detencions de molts activistes. El 17 de novembre de 2018, en l’acció més important fins avui, unes sis mil persones van ocupar els ponts del Tàmesi durant hores, cosa que va causar un enorme caos de trànsit. Recentment, el primer d’abril, una dotzena de membres del moviment van entrar protestant a la Cambra dels Comuns durant el debat del Brexit.

L’acció d’avui, centrada en Londres, tindrà repercussions en 27 estats arreu del món, de Colòmbia a Nova Zelanda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any