Èxtasi, de droga de discoteca a fer-se servir a la consulta dels psicòlegs?

  • Un estudi publicat a la revista Nature indica que l'MDMA pot ajudar els pacients amb trastorn per estrès post-traumàtic

VilaWeb

Redacció

12.05.2021 - 21:50
Actualització: 13.05.2021 - 11:25

L’MDMA, o metilendioximetanfetamina, també coneguda com a èxtasi, és una de les drogues més consumides a tot el món. Es pren en forma de píndola o en pols que es llepa, i pot induir a l’eufòria i a una sensació d’intimitat tal amb els altres que també s’anomena la droga de l’amor. T’abraces amb els amics sense parar, perds la timidesa i t’envolta una sensació d’alegria absoluta. El seu ús és perillós perquè pot causar dependència psicològica i és il·legal.

Aquesta setmana, la revista Natura Medicine ha publicat un article en què s’afirma que l’MDMA pot ser beneficiós per als pacients que sofreixen un trastorn per estrès post-traumàtic (TEPT o TEP) si es combina amb teràpia. L’estrès post-traumàtic el té gent que ha viscut un trauma molt intens (tortures durant una guerra, abusos infantils, amenaces de mort, catàstrofes naturals), i fa que rememorin l’incident en somnis i en records involuntaris durant anys. Records que els persegueixen durant dècades. Són pacients amb depressions, tendències suïcides i apatia, i la seva vida afectiva i laboral queda molt afectada. Un grup que pot tenir aquesta síndrome són els veterans de guerra, i molts queden a la mercè dels serveis socials.

Fins ara no hi havia cap teràpia farmacològica que funcionés del tot bé, i aquests pacients es tractaven bàsicament a la consulta amb el psicòleg, que els ajudava a combatre els mals records. Ara l’article a Nature, escrit per J.M. Mitchell, M. Bogenschutz i A. Lilienstein, indica que l’MDMA pot acompanyar amb èxit la teràpia psicològica. L’ús de l’èxtasi no seria recreatiu, sinó terapèutic.

L’estudi ha consistit a donar tres dosis d’MDMA i tres de placebo dins un entorn clínic controlat a les 91 persones de l’estudi que tenien un TEP des de feia quinze anys, i amb un equip de terapeutes al costat que van estudiar com els afectava. No els deien pas si rebien placebo o MDMA. Després de divuit setmanes, el 67% dels tractats amb MDMA ja no tenien TEP, comparat amb el 32% dels qui havien pres un placebo. “Demostrem que tres dosis d’MDMA que acompanyin la teràpia durant divuit setmanes atenuen els símptomes del TEP de manera significant i robusta.” Ara faltaria veure els resultats a mitjà i llarg termini. Els pacients, que van acabar l’estudi l’agost passat, aguantarien els resultats anys després, o recaurien?

Sigui com sigui, “la teràpia acompanyada amb MDMA és altament eficaç en individus amb un TEP greu i el tractament és segur i es tolera bé”, diu l’estudi. “Concloem que la teràpia pot representar un tractament potencialment innovador que mereix una avaluació clínica accelerada.” Hi ha hagut intents anteriors per a combatre el TEP, com per exemple amb la marihuana, que bàsicament elimina la memòria i, per tant, els mals records. Sembla que l’MDMA no els elimina, sinó que ajuda a conviure-hi.

“És interessant de suposar que les propietats farmacològiques de l’MDMA, combinades amb la teràpia, poden obrir una ‘finestra de tolerància’ en la qual els participants són capaços de revisitar i processar el contingut traumàtic sense sentir-se aclaparats o atabalats per la hiperactivitat i els símptomes dissociatius”, diu l’article. I hi afegeix: “La teràpia assistida amb MDMA pot facilitar el record de memòries negatives o amenaçadores i fer-ho amb més autocompassió i amb menys vergonya i ira.”

En els punts febles de l’estudi, l’article esmenta que, a causa de la covid-19, els participants són menys dels que tenien prevists, i que hi ha poca diversitat ètnica per veure si afecta de manera diferent, a més de la citada qüestió del curt termini.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor