21.02.2019 - 22:00
Al centre Jujol – Can Negre de Sant Joan Despí es pot veure fins al 28 d’abril la mostra ‘Jujol, grans dibuixos’. L’estrella de l’exposició són deu dibuixos inèdits de gran format que fan uns dos metres quadrats cadascun. La majoria són dibuixos preparatoris d’esgrafiats i de vidrieres que van ser fets per l’arquitecte i artista multidisciplinari Josep Maria Jujol durant la seva carrera, del 1906 al 1949. Aquesta mostra és un dels actes més destacats que es faran enguany amb motiu de l’Any Jujol, que rememora el 140è aniversari del seu naixement.
La majoria de les obres que es mostren a l’exposició són inèdites, bé perquè és la primera vegada que surten de l’Arxiu Jujol o bé perquè han estat cedides per particulars. Entre aquestes, destaca el dibuix de la Mare de Déu que hi havia a la vidriera de la tribuna de Can Negre, que es va trencar i es va perdre quan la casa va quedar abandonada. També s’hi pot veure el primer dibuix que va fer Jujol i el darrer. El primer data de 1906 i és un esgrafiat d’un domicili particular que encara es conserva a Barcelona. I el darrer és mateix 1949, any en què es va morir, i són d’unes vidrieres de la parròquia de Vilanova i la Geltrú.
Un geni desconegut i un dibuixant precoç
Josep Maria Jujol (1879-1949) va ser col·laborador d’Antoni Gaudí i autor de joies arquitectòniques del modernisme com Can Negre i la Torre de la Creu de Sant Joan Despí i el Teatre Metropol de Tarragona. Enguany, es commemora el 140è aniversari del seu naixement amb un any ple de celebracions destinat a difondre el seu llegat. Un llegat que és, sobretot, arquitectònic, però Jujol va conrear altres disciplines artístiques. Una en què va excel·lir des de ben jove va ser el dibuix. Hi tenia una destresa innata i una gran afició per a plasmar allò que veia o que li cridava l’atenció.