Berenice Abbott, la fotògrafa de la modernitat del segle XX, arriba a la Fundació Mapfre

  • Una mostra recorre tota la trajectòria de la fotògrafa nord-americana, amb les ciutats i la ciència com a grans temes

VilaWeb

Redacció

07.03.2019 - 19:30
Actualització: 07.03.2019 - 19:46

La Fundacó Mapfre comença la seva programació expositiva del 2019 a Barcelona amb la mostra ‘Berenice Abbott. Retrats de la modernitat’, que proposa un recorregut per la trajectòria de la fotògrafa nord-americana de la primera meitat del segle XX. Una professional de la fotografia i icona de la modernitat tant temàtica com estilística. Els seus retrats dels artistes i intel·lectuals avantguardistes del moment, la seva mirada sobre la ciutat de Nova York i la vinculació amb la fotografia científica són els tres grans temes  de la seva obra, recollida a l’exposició amb dues-centes fotografies d’època.

La idea de la modernitat embolcalla tota l’obra de Berenice Abbot, en opinió de la comissària de l’exposició, la catedràtica d’Art Contemporani a la Universitat Complutense de Madrid Estrella de Diego.

Abbot va aterrar a Nova York el 1918 i es va instal·lar al Greenwhich Village, centre de trobada d’artistes i intel·lectuals. Això li va facilitar el primer contacte amb creadors com ara Marcel Duchamp i Man Ray. Després va anar a París, ciutat que també va retratar a fons i on durant un temps va fer d’ajudant d’estudi de Ray. El 1926 es va establir com a fotògrafa independent, i ja de tornada a Nova York, el 1929, va començar la producció de la seva feina més gran: la documentació fotogràfica del creixement de la ciutat.

No va ser fins a final dels anys cinquanta que es va interessar per la documentació fotogràfica dels fenòmens científics, en col·laboració amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT). El 1959, l’associació Professional Photographers of America la va situar entre les deu primeres fotògrafes del país.

Abbot no representa únicament una figura moderna en el seu context, amb una trajectòria i visió pròpies en la fotografia, sinó que, valgui la redundància, va retratar la modernitat i els canvis que se succeïen al seu entorn. Les seves fotografies constitueixen, de fet, un retrat de la modernitat –arquitectònica, cultural i científica– de la primera meitat del segle XX.

L’exposició recorre la trajectòria de la fotògrafa mitjançant gairebé dues-centes imatges d’època agrupades en seccions temàtiques. La retrospectiva d’Abbot és la més gran organitzada a fins a l’actualitat i s’ha nodrit dels fons d’època d’algunes de les col·leccions més importants dels Estats Units: la New York Public Library, el George Eastman Museum (Rochester, Nova York), el museu del MIT (Cambridge, Massachusetts) i l’International Center of Photography de Nova York, entre més.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor