04.04.2019 - 17:00
Fins al 29 de maig, les obres de l’artista Artur Heras omplen diversos espais de la seva ciutat, Xàtiva: n’hi ha al Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança, a la capella de l’Hospital Reial, al convent de Sant Domènec i al Palau de l’Ardiaca. Es tracta de la mostra antològica ‘Sura com el desig i el destí en la memòria’ que repassa els 55 anys de carrera del pintor. La mostra divideix el contingut en quatre espais significatius del patrimoni històric artístic de Xàtiva. Fins i tot, alguns, com ara el Palau de l’Ardiaca i la Capella de l’Assumpció a l’Hospital, s’estrenen com a espai expositiu. Això, des del punt de vista d’Heras, que ha estat treballant en el projecte quinze mesos, és tot un luxe.
A la Casa de l’Ensenyança hi ha la mostra ‘Origen’, amb peces al·lusives al paisatge de la Xàtiva d’ara fa cinquanta anys. Per això s’inclouen referències als seus inicis, com ara una petita aquarel·la que va pintar de petit. També s’hi poden trobar representacions de personatges que visqueren al voltant del carrer de les Ànimes, on Heras va nàixer l’any 1945 i hi va viure fins al 1957, quan es va traslladar a València amb els seus pares.
Al convent de Sant Domènec, s’hi mostra ‘Memòria’, un recull d’obres de gran format que repassen algunes imatges recurrents en la llarga trajectòria d’Heras. Hi ha una pluralitat de formes, formats i materials que responen a la seva passió creativa i a la curiositat intel·lectual. Gran part de les obres provenen d’una exposició de fa dos anys a la Nau de la Universitat de València. Per a Heras, aquest grup d’obres és el més important pel que fa a format i qualitat de l’exposició.
La capella de l’Assumpció a l’Hospital Reial es transforma en un homenatge a Alfons Roig, mestre i amic de l’artista. Segons Heras, ‘Roig va simbolitzar tota una cultura de l’art contemporani’. La mostra es diu ‘L’Amic’ i conté obres relacionades amb Alfons Roig, el seu magisteri artístic i la seva vinculació amb l’ermita de Llutxent.
Finalment el Palau de l’Ardiaca alberga la mostra ‘RibHeras’, un tribut d’un artista xativí a un altre artista xativí: Josep de Ribera ‘Espanyoleto’, mestre del barroc. En aquest punt, Heras compara la ciutat amb el seu màxim exponent artístic: ‘el Palau de l’Ardiaca és molt ocult, tan ocult com ho és l’obra de Ribera’. I seguint amb els paral·lelismes entre el pintor barroc i la ciutat, afegeix: ‘Xàtiva té un potencial enorme pel que fa a l’arquitectura i història. Li passa com a Ribera: és molt coneguda però està oculta.’
Les quatre exposicions estrenyen encara més el vincle entre l’obra d’Artur Heras i Xàtiva, la seva ciutat natal. De fet, l’ajuntament veu la mostra com un homenatge d’Heras a la seva ciutat i la considera una de les exposicions més destacades que s’han fet a la ciutat aquests darrers anys. A més, el fet d’ocupar quatre espais expositius dóna idea de la magnitud de l’esdeveniment. La intenció és que ‘Sura com el desig i el destí en la memòria’ situï la ciutat en el radar cultural del país i serveixi per a descobrir indrets poc coneguts de Xàtiva.