20.07.2022 - 19:50
Les exportacions catalanes van tornar a créixer al maig. Per setzè mes consecutiu i amb una taxa interanual del 27%, la qual cosa fa un creixement acumulat anual del 16,2%. Les vendes a l’exterior continuen essent per a la nostra economia un puntal important en aquest camí de recuperació, ple d’entrebancs i sotracs pertot arreu. La xifra acumulada fins al maig és el 24,4% del total estatal. Cal puntualitzar que la xifra de les exportacions ha atès màxims històrics, pel paper fonamental que té la inflació d’uns quants mesos ençà.
M’interessa saber com estan les empreses que continuen exportant. Quin panorama veuen. I en parlo amb el director executiu d’Acció, Joan Romero, que, directe, em diu que es troben en un moment molt complicat, pel comportament erràtic de l’exterior. “Hi ha empresaris que em diuen que el mes de juny, per exemple, ha anat molt bé, quant a comandes, i que al juliol la cosa s’ha aturat. No saben cap a on tirar. La volatilitat és extrema i això sempre és un problema molt seriós per a una bona gestió de la cadena productiva. La incertesa d’aquesta situació tan canviant fa que els executius siguin molt prudents amb les seves accions i decideixin esperar a veure com evoluciona tot plegat. És clar que no s’hi val a generalitzar, però són majoria els qui no veuen una tendència clara. Saben que vénen canvis, però no per on arribaran.”
Hi ha un fet evident. Em recorda que les nostres exportacions van molt lligades a l’evolució de l’economia mundial. “Estem plenament inserits en les cadenes de producció globals.” Això vol dir que seguim fil per randa la conjuntura mundial. Doncs bé, ja sabem que la cosa s’ha espatllat i ha obligat a fer rebaixes al creixement mundial. En el camp específic de què parlem avui, l’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha corregit les seves perspectives de creixement per al comerç mundial, fetes l’octubre passat, que estimaven una alça del 4,7% enguany. Després de la revisió, l’organisme preveu que el comerç mundial desaccelerarà el seu ritme i creixerà només entre un 2,4% i un 3% el 2022. Una retallada gairebé a la meitat, no és cosa de broma i menys si pensem que la davallada es va calcular l’abril passat.
Romero em diu també que una de les grans preocupacions és la caiguda de les vendes a la Xina. La baixada ha estat del 66% el juny i del 41% en l’acumulació de l’any. “La pandèmia i els tancaments que fan ens perjudiquen molt.” I, per una altra banda, preocupen molt també la inflació i tot allò que pugui passar amb els tipus d’interès. “Hem de pensar que tenim empreses no gaire capitalitzades; això sempre és un risc, i ara més.” La dificultat més grossa la veu a la Reserva Federal, més que no pas al BCE. “Si els americans decideixen de tirar els tipus amunt, el BCE es trobarà obligat a seguir-los, si no vol que hi hagi una fugida de capitals de l’euro cap al dòlar. I això ens pot fer mal.”
De totes maneres, em fa veure que en el fons de la situació actual hi ha un fenomen molt complex. “El fet més curiós, en aquests moments, és que la suma de factors que ens afecten fa que la competitivitat de les nostres empreses –que és millorable, però és bona en general– no pinta res, ara com ara. Som a les mans d’uns factors globals que poden tenir efectes locals.” Sí, és ben curiós i ben preocupant.
També ho és el resultat de l’enquesta de conjuntura de l’exportació que va presentar ahir el Ministeri d’Indústria espanyol, corresponent al segon trimestre. El punt central de l’informe és el càlcul, d’acord amb les respostes, de l’Indicador Sintètic d’Activitat Exportadora. Doncs, bé, l’índex és de 4,3 punts el segon trimestre del 2022, que contrasta amb els 15,8 del trimestre anterior. Aquest descens tan fort es deu, principalment, a la percepció de la cartera de comandes actual de les empreses exportadores, juntament amb les expectatives d’evolució a tres mesos i a dotze. Com menys comandes, menys producció…
Quant als preus d’exportació, creix el percentatge d’empreses que en percep un augment. I, quant als marges d’exportació, hi ha més empreses que preveuen una reducció. L’indicador de balanç geogràfic de la cartera de comandes del segon trimestre del 2022 baixa respecte del trimestre anterior a totes les àrees considerades, llevat de l’Amèrica del Nord. Les expectatives de la cartera de comandes a tres mesos també empitjoren a totes les àrees.
Un avís semblant ens arriba de les previsions de FUNCAS, publicades abans-d’ahir. Indica que l’aportació del sector exterior al creixement del PIB per al 2022 s’ha revisat a l’alça, fins a 2,1 punts (1,7 més que al març), a conseqüència de la recuperació dels ingressos per turisme fins al nivell previ a la pandèmia i, en menor mesura, de les vendes de béns i serveis no turístics a l’exterior. “Aquest rebot del turisme –diu–, el dinamisme de les exportacions de béns i serveis no turístics i la fortalesa del mercat laboral continuaran sostenint l’activitat els mesos vinents.” Tot i això –ve’t aquí l’advertiment– són factors que perdran força després de l’estiu; en canvi, les pertorbacions geopolítiques, energètiques i monetàries guanyaran pes.
A grans trets, l’enquesta del govern espanyol i les previsions de FUNCAS ens diuen que el creixement continuat de les vendes a l’exterior pot anar minvant –en realitat, ja baixa, si comptem la inflació– durant els mesos vinents. Sobretot, després de l’estiu. Del punt de vista de l’exportació, caldrà estar a l’aguait, doncs, per a veure què passa casa dels nostres principals clients.