Una explotació agroramadera amb tres-cents anys d’història lluita perquè l’ampliació de la C-26 no perjudiqui el seu futur

  • El responsable de Cal Pauet, a l'Espunyola, demana que el projecte tingui en compte les particularitats de la zona

VilaWeb

ACN

24.08.2021 - 12:13
Actualització: 24.08.2021 - 13:01

Cal Pauet és una explotació agroramadera a tocar de la carretera C-26, a l’Espunyola (Berguedà). Amb més de tres-cents anys d’història, els responsables de la finca pateixen pel seu futur perquè hi ha prevista una ampliació de la carretera que uneix Montmajor i Berga que els afecta de ple.

L’explotació, pionera en agricultura ecològica, té una superfície d’unes cent quaranta hectàrees entre terreny de cultiu i forestal. Les instal·lacions són a tots dos costats de la carretera i el nou traçat preveu un eixamplament de la calçada que en trencaria l’activitat. Per una banda, perquè seria impossible de travessar la carretera amb el ramat, però també ho seria per al personal que hi treballa i els vehicles de tracció agrícoles. Per una altra, hi hauria perjudicis com l’impacte sonor, atès que els vehicles podrien circular a més velocitat, i el paisatgístic.

Ara per ara, les al·legacions al projecte, que és en fase de redacció, no han tingut resposta. “Només demanem que es tingui en compte el territori, que ens escoltin i trobem la millor opció per a tots”, explica a l’ACN el responsable, Pep Bover. A Cal Pauet també temen que els ocupin sòls fèrtils i que els moviments de terres els malmetin la feina que han fet aquests darrers anys. S’hi afegeix el fet que, segons la previsió del nou traçat, podrien afectar unes alzines històriques, ubicades dins la finca, i alguns elements arquitectònics, com ara la font de Cal Pauet i una resclosa que fan servir de punt d’aigua per a l’extinció d’incendis i d’abeurador per al ramat.

En aquest sentit, associacions com l’ERA han començat una campanya de recollida de signatures per a donar-los suport a través de les xarxes socials. El Departament de Territori diu que vol optar pel diàleg i treballar conjuntament per a ser transparents amb el projecte.

“Posem tots els nostres esforços per a preservar el territori i la pagesia, i et sents trencat quan passen coses com aquesta”, lamenta Bover. Cal Pauet va ser una de les explotacions pioneres en agricultura ecològica. La seva experiència ha ajudat a fer que unes altres finques del municipi, com el Salt del Colom i Cal Nico, també hagin volgut optar-hi i hagin convertit l’Espunyola en un territori on predomina aquesta mena d’agricultura.

Aquests darrers anys, han centrat la seva tasca a conrear llavors de varietats antigues que es perdien. Ara, les venen per garantir que perduraran. Amb algunes d’aquestes varietats també fan unes farines ecològiques de qualitat, mòltes amb molí de pedra, que es distribueixen arreu de Catalunya. A més, tenen un ramat d’ovelles ripolleses, que alimenten amb una barreja de farratges, cereals i lleguminoses que conreen i preparen als seus camps. Això les fa més resistents a malalties i adversitats i fa que la qualitat de la seva carn sigui més bona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor