Una explosió fa enfonsar a la Mediterrània un dels vaixells de càrrega més importants de Rússia

  • Se n'han rescatat catorze tripulants, però n'hi ha dos de desapareguts · Era propietat de l’empresa Oboronlogistika, vinculada al Ministeri de Defensa rus i sancionada pels Estats Units

VilaWeb

Redacció

24.12.2024 - 14:51
Actualització: 24.12.2024 - 17:18

Un vaixell de càrrega rus, l’Ursa Major, s’ha enfonsat aquesta nit a la mar Mediterrània, entre l’estat espanyol i Algèria, després d’una explosió a la sala de màquines. L’incident ha deixat dos tripulants desapareguts. Els altres catorze han estat rescatats i traslladats al port de Cartagena, segons que ha informat aquest matí el Ministeri d’Afers Estrangers rus.

El Servei de Salvament Marítim espanyol va rebre el senyal de socors del vaixell ahir a la nit, quan es trobava a unes 57 milles de la costa d’Almeria. En aquell moment, un altre vaixell proper va informar que l’Ursa Major tenia una inclinació severa cap a estribord i que un bot salvavides era a l’aigua. Les condicions meteorològiques eren adverses, cosa que ha dificultat les operacions de rescat, en què han participat dues embarcacions i un helicòpter.

Segons la informació facilitada pels tripulants rescatats, el vaixell transportava dues grans grues portuàries a la coberta i contenidors buits. L’embarcació, construïda l’any 2009, és la més gran de l’empresa Oboronlogistika, vinculada al Ministeri de Defensa rus i sancionada pels Estats Units el 2022 pel seu paper en la logística militar. Oboronlogistika i SK-Yug, l’operadora del vaixell, no han fet comentaris sobre les causes de l’explosió.

Un comunicat del ministeri rus ha informat que el vaixell es dirigia al port de Vladivostok, a l’extrem oriental de Rússia. No obstant això, fonts d’intel·ligència ucraïneses han suggerit que podria tenir com a destinació final el port de Tortosa de Síria, on Moscou manté una base naval estratègica. Segons aquestes fonts, el vaixell ja havia patit avaries tècniques durant el trajecte, prop de la costa de Portugal, que van ser solucionades per la tripulació.

Un vídeo publicat per un mitjà rus mostra l’Ursa Major fortament escorat cap a estribord, amb la proa parcialment enfonsada. Tot i que l’enregistrament no ha estat verificat, ha estat difós com una evidència del deteriorament del vaixell abans de l’enfonsament.

Posteriorment, un vaixell de guerra rus ha arribat a la zona per assumir el control de les operacions de rescat i recuperació. Mentrestant, l’ambaixada russa a Espanya ha anunciat que treballava conjuntament amb les autoritats espanyoles per investigar les circumstàncies del sinistre.

L’Ursa Major, conegut anteriorment com a Sparta III, és el vaixell insígnia d’Oboronlogistika. Construït el 2009 amb una eslora de 142 metres i una mànega de 23 metres, tenia un desplaçament de 12.679 tones de registre brut (GT) i una capacitat de càrrega de 9.490 tones de pes mort (DWT). Aquestes característiques el situaven entre els vaixells de càrrega més grans de Rússia.

Oboronlogistika ha informat recentment que transportava grues especialitzades per desenvolupar infrastructures portuàries a Vladivostok i peces per a nous trencaglaços. Malgrat aquesta declaració, les sancions imposades als operadors del vaixell pels Estats Units inclouen acusacions de suport logístic a l’exèrcit rus.

Aquest incident s’emmarca en un context de moviments de vaixells russos amb finalitats militars. Alhora, el servei d’intel·ligència ucraïnès ha informat que un altre vaixell rus, anomenat Sparta, havia tingut problemes tècnics prop de Portugal mentre es dirigia a recollir equipament militar a Síria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor