Experts demanen a The Lancet una investigació sobre la gestió espanyola de la crisi de la covid-19

  • Argumenten que l'estat és un dels més afectats i que cal identificar totes les errades en la gestió abans de fer front a una segona onada d'infeccions

VilaWeb

Redacció

07.08.2020 - 08:34
Actualització: 08.08.2020 - 01:32

Diversos experts en salut pública i epidemiòlegs han publicat una carta a la revista The Lancet en el qual reclamen una investigació independent sobre la gestió de la crisi de la covid-19 que ha fet l’estat espanyol, ja que ha estat un dels països que ha registrat ‘una de les majors taxes de mortalitat per la covid-19 del món’. Així mateix, lamenten l’alt nombre de contagis entre el personal.

Per explicar aquesta situació, els experts contemplen diversos factors: sistemes de vigilància epidemiològica deficients, escassa capacitat diagnòstica, manca d’equips de protecció individual, retard en la presa de decisions, alta mobilitat poblacional, manca de coordinació entre la Moncloa i la resta de governs, o la manca de mitjans i preparació a les residències geriàtriques.

Per això, els experts argumenten que una investigació independent i externa és necessària per ‘poder identificar els elements que han propiciat tan adversos’, de manera que l’estat pugui estar més ben preparat de cara a una segona onada d’infeccions de la covid-19 o una altra pandèmia.

A més a més, demanen que la investigació —l’OMS i Suècia s’hi sotmetran— contempli la presa de decisions, les capacitats dels sistemes d’informació, els recursos humans i financers, la infraestructura disponible, l’accés a serveis diagnòstics i de tractament o el paper de la investigació en la resposta a la crisi sanitària.

Els signants de la carta són: Alberto García-Basteiro, Carlos Álvarez-Dardet, Alex Arenas, Rafael Bengoa, Carme Borrell, Margarida De la Vall, Manuel Franco, Montse Gea-Sánchez, Juan Jesús Gestal Otero, Beatriz González López Valcárcel, Ildefonso Hernández, Joan Carles March, José M Martin-Moreno, Clara Menéndez, Sergio Minué, Carles Muntaner, Miquel Porta, Daniel Prieto-Alhambra, Carme Vives Cases, Helena Legido-Quigley.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor