08.09.2023 - 21:27
|
Actualització: 08.09.2023 - 21:38
Un grup d’experts ha presentat aquesta tarda una proposta de llei d’amnistia. En l’acte, organitzat pel col·lectiu proper a Esquerra Amnistia i Llibertat, a l’Ateneu Barcelonès, hi han participat el senador d’ERC Joan Queralt, l’expert en dret constitucional i director de l’Institut d’Estudis d’Autogovern, Joan Ridao, i el portaveu de l’entitat organitzadora, Dani Villalaín.
Joan Queralt ha defensat que “l’amnistia no és un dret, és una eina de la justícia” i n’ha qüestionat l’aplicació real. “Podem preveure una sèrie de coses, però no ho podem preveure tot: no sabem què faran els tribunals“, ha dit, i ha assenyalat que la part més difícil ara és saber “què maquinaran els jutges per no aplicar-la”. En aquest sentit, ha assegurat que el Tribunal Suprem la veu com un “atac“.
Per la seva banda, Joan Ridao ha titllat la sentència del Primer d’Octubre i els processos judicials contra l’independentisme de “autèntica aberració” i ha defensat l’amnistia amb finalitats polítiques.
Ubasart diu que és “el final d’un camí de la desjudicialització”
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha participat en l’acte i ha dit que l’amnistia era “el final d‘un camí de la desjudicialització“. Alhora, ha reivindicat els indults i l’eliminació del delicte de sedició del codi penal espanyol com a etapes imprescindibles d’aquest trajecte.
A més, ha afegit que l’amnistia no era un punt final, sinó l’obertura d’una esquerda d’oportunitat per a avançar i retornar al terreny de la política un conflicte polític. També ha reivindicat que aquest mecanisme no s’aplica únicament en processos de canvi polític: “L’aplicació d’una amnistia a una democràcia consolidada no devalua el sistema, ans al contrari: pot reforçar una democràcia consolidada.”
La consellera ha subratllat que aquest mecanisme era important per a desmuntar “l’arquitectura punitiva” de l’estat espanyol que “dificulta avançar en diàleg i en la negociació”.