Un grup d’experts presenta una proposta d’amnistia amb alguns dubtes: “No sabem què faran els tribunals”

  • En l'acte, hi ha participat el senador d'ERC Joan Queralt, l'expert en dret constitucional i director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, Joan Ridao, i el portaveu de l'entitat organitzadora, Dani Villalaín

VilaWeb

Europa Press / Redacció

08.09.2023 - 21:27
Actualització: 08.09.2023 - 21:38

Un grup d’experts ha presentat aquesta tarda una proposta de llei d’amnistia. En l’acte, organitzat pel col·lectiu proper a Esquerra Amnistia i Llibertat, a l’Ateneu Barcelonès, hi han participat el senador d’ERC Joan Queralt, l’expert en dret constitucional i director de l’Institut d’Estudis d’Autogovern, Joan Ridao, i el portaveu de l’entitat organitzadora, Dani Villalaín.

Joan Queralt ha defensat que “l’amnistia no és un dret, és una eina de la justícia” i n’ha qüestionat l’aplicació real. “Podem preveure una sèrie de coses, però no ho podem preveure tot: no sabem què faran els tribunals“, ha dit, i ha assenyalat que la part més difícil ara és saber “què maquinaran els jutges per no aplicar-la”. En aquest sentit, ha assegurat que el Tribunal Suprem la veu com un “atac“.

Per la seva banda, Joan Ridao ha titllat la sentència del Primer d’Octubre i els processos judicials contra l’independentisme de “autèntica aberració” i ha defensat l’amnistia amb finalitats polítiques.

Ubasart diu que és “el final d’un camí de la desjudicialització”

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha participat en l’acte i ha dit que l’amnistia era “el final d‘un camí de la desjudicialització“. Alhora, ha reivindicat els indults i l’eliminació del delicte de sedició del codi penal espanyol com a etapes imprescindibles d’aquest trajecte.

A més, ha afegit que l’amnistia no era un punt final, sinó l’obertura d’una esquerda d’oportunitat per a avançar i retornar al terreny de la política un conflicte polític. També ha reivindicat que aquest mecanisme no s’aplica únicament en processos de canvi polític: “L’aplicació d’una amnistia a una democràcia consolidada no devalua el sistema, ans al contrari: pot reforçar una democràcia consolidada.”

La consellera ha subratllat que aquest mecanisme era important per a desmuntar “l’arquitectura punitiva” de l’estat espanyol que “dificulta avançar en diàleg i en la negociació”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor