Experts proposen que la universitat catalana tendeixi a la gratuïtat i s’obri a la societat

  • La I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, formada per representants d'entitats, organitzacions polítiques i sindicats a títol personal, han proposat aquest dimecres que la universitat catalana "tendeixi" cap a la gratuïtat sense fixar un termini, preservi el seu caràcter de servei públic i s'obri més a la societat.

VilaWeb
Redacció
31.05.2017 - 15:04

BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)

La I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, formada per representants d’entitats, organitzacions polítiques i sindicats a títol personal, han proposat aquest dimecres que la universitat catalana “tendeixi” cap a la gratuïtat sense fixar un termini, preservi el seu caràcter de servei públic i s’obri més a la societat.

Així ho recull les conclusions de la Convenció, que ha treballat durant quatre anys per analitzar la situació en la qual es troba la universitat catalana i que, malgrat assenyalar que està “sorprenentment bé” malgrat els recursos que es destinen, té molt camp de millora.

El president del consell de la Convenció, l’exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josep Ferrer, ha remarcat que la gratuïtat és un dels temes que més ha preocupat als impulsors, i ha considerat que és “la millor forma” de garantir l’accés equitatiu i igualitari és la matrícula gratuïta amb beques complementàries.

Ferrer ha assenyalat que no posen terminis a aquesta recomanació de gratuïtat i que esperen poder convèncer a mitjà termini la Generalitat.

L’exrector ha assegurat que un altre dels reptes de la universitat és “obrir-se de portes cap a fora” i convertir-se en un agent de desenvolupament socioeconòmic, pel que també és necessari que la societat sigui receptiva.

Les conclusions de la Convenció aprofundeixen que la universitat ha de preservar el seu caràcter de servei públic i que els diferents centres no competeixin entre ells sinó que “cooperin” per coordinar-se sobre les necessitats de la població.

La Convenció també sol·licita que s’ha de potenciar la formació i revaloritzar la docència, implantar una carrera ben definida per als docents, igualar les condicions econòmics de graus i màsters i que les universitats tinguin un finançament suficient, estable a mitjà i llarg termini i equitativa.

“REVERTIR” RECULADES

Ferrer també considera que, malgrat el progrés en les últimes dècades, s’han de “revertir” les reculades que ha sofert la universitat catalana en els últims cinc anys en matèria de finançament, reducció de professorat i precarización laboral.

Ha considerat que ara traspassen aquestes recomanacions i reflexions a la Generalitat, en un moment “òptim” quan està impulsant el Pacte Nacional per els Universitats.

El director general d’Universitats de la Generalitat, Josep Pallarès, ha remarcat que el Govern no ha participat en l’elaboració del document, però que les reflexions seran “útils” en el Pacte.

Pallarès ha sostingut que “és evident” que el principal problema de les universitats públiques és el finançament, que és necessari millorar-ho però ha recordat que qui fixa la disponibilitat pressupostària és el Parlament amb els comptes que aprova.

Ha repassat dades que mostren el creixement de la universitat catalana des de fa tres dècades, però ha compartit el diagnòstic de la Convenció que s’ha evolucionat molt però que “s’ha d’intentar millorar” i que per a això servirà el Pacte Nacional per a les Universitats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor