Experts tornen a demanar a The Lancet una investigació sobre la gestió espanyola de la crisi de la covid-19

  • Els mateixos experts ja van sol·licitar a l'agost una avaluació independent i reiteren ara que els executius han de fer cas de les recomanacions

VilaWeb

ACN

22.09.2020 - 08:17
Actualització: 22.09.2020 - 12:25

Una vintena d’experts han signat un article publicat a la revista The Lancet Public Health per demanar una auditoria immediata de la resposta que ha tingut els executius de l’estat espanyol davant de la covid-19. En aquest sentit, demanen una avaluació independent i que els govern facin cas a les recomanacions per millorar la salut pública i el sistema sanitari i d’atenció social, alhora que recorden que a l’estat espanyol s’està produint una segona onada amb algunes de les pitjors xifres d’Europa. Aquest grup ja va fer un primer article a principis d’agost on instaven a avaluar la gestió de la covid, però ara insisteixen en la petició i concretant com ha de ser aquesta auditoria.

Entre els signants d’aquest article hi ha científics com Alberto L. García-Basteiro, Àlex Arenas, Carme Borrell, Montserrat Gea-Sánchez, Daniel Prieto-Alhambra o Carme Vives.

Al seu parer, el primer requisit és la ‘urgència’. ‘L’avaluació ha de començar immediatament i informar periòdicament fins al final de la pandèmia’, defensen els experts, que afegeixen que ‘en un país on les tensions polítiques són elevades, el segon requisit és el suport a gran escala dels partits polítics, associacions científiques, professionals de la salut, pacients i cuidadors, la societat civil i la societat en general’. En aquest punt, remarquen que la reacció a la seva primera carta va ser positiva entre tots els grups d’interès, i per això pensen que ‘els governs haurien d’aprofitar aquest consens’.

Com a tercer requisit marquen ‘el compromís ferm del govern central i dels governs regionals d’escoltar les recomanacions proposades i actuar en conseqüència’.

Sobre el comitè que faci l’avaluació, els signants constaten que cal que sigui independent i no haver treballat mai per cap executiu estatal. També defensen que l’auditoria tingui un abast ampli, ‘analitzant els efectes sobre la salut, econòmics i socials amb aportacions tant del govern central com de les comunitats autònomes’. ‘Aquesta avaluació, basada en evidències científiques, ara és necessària amb urgència per orientar les polítiques de salut pública i contribuir a superar la pandèmia’, conclouen els autors de l’article.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor