10.05.2017 - 13:07
Advoquen perquè es paguin els impostos allà on es creï valor real
BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)
Experts en economia i fiscalitat han coincidit a harmonitzar l’impost de societats als països membre de la UE per evitar així la competència deslleial i per no erosionar la recaptació impositiva.
Ho han fet aquest dimecres en el III Fòrum Fiscal organitzat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) i la Societat Econòmica Barcelonina d’Amics del País (Sebap), que ha tractat la necessitat d’harmonitzar aquest impost a tots els països de la UE, a més de posar en evidència que és el moment “clau” després de la victòria d’Emmanuel Macron en les presidencials franceses.
En el fòrum hi han participat la directora general de Tributs de la Generalitat, Marta Espasa, i el president de la Sebap i advocat, Miquel Roca, els qui han reconegut que el moment actual s’ha d’aprofitar per harmonitzar aquest tipus impositiu als països de la UE “i que s’ha de fer ara per evitar desigualtats entre empreses”.
Espasa ha assegurat que l’harmonització d’aquest impost “fa molts anys que s’està plantejant a la UE” però no ha tirat mai endavant, i ha plantejat algunes directives en les quals es podria treballar per repartir els beneficis d’aquest tribut entre els països europeus.
“La no harmonització provoca un greu problema de justícia social i impositiva”, ha remarcat, i ha explicat que moltes empreses deslocalitzen els seus centres d’investigació o de producció a països amb una baixa tributació per així generar més beneficis.
Roca ha destacat que l’harmonització d’aquest impost podria ajudar a “reconstruir i redefinir la UE”, a més de dir que no és creïble una UE amb una política fiscal tan discordant com l’existent.
COMPETÈNCIES I DEBAT CIUTADÀ
També ha participat en el III Fòrum Fiscal de l’IEB i la Sebap el catedràtic d’Economia de la Universitat de Munic Clemens Fuest, que ha qüestionat fins a quin punt la UE té competències per harmonitzar 28 sistemes fiscals, a més de plantejar que les empreses han de pagar l’impost de societats allà on creen valor.
Fuest ha posat el punt de mira en el debat ciutadà: “La discussió sobre l’impost de societats s’ha vist dominada per la sensació que es té que les empreses eviten sempre de manera legal el pagament d’impostos”.
En aquest sentit, el catedràtic ha plantejat una coordinació fiscal entre els països de la UE per arribar a un acord concret sobre aquest tribut, i ha demanat que s’elimini la idea que l’impost de societats queda mal repartit entre el mercat únic europeu.
Els professors d’economia de la Universitat de Barcelona José M. Durán i Alejandro Esteller han estat els encarregats de demostrar que no tots els països de la UE paguen els mateixos impostos i que la recaptació d’aquest tribut és secundària en comparació amb altres figures impositives.
El fòrum ha comptat també amb una taula rodona que ha tractat sobre la deslocalització de les empreses i la competència fiscal entre els països.